Zlatno pravilo urednog doma

Do urednosti se ne može stići prečicom. Održavanje doma urednim zahteva disciplinu i trud, a u suštini je veoma lako, ako se pridržavate jednog pravila. Potrebno je samo jedno, zlatno pravilo dok poslujete po kući, a ono glasi:

Ako nešto ne koristite svaki dan, sklonite ga na svoje mesto.

Ovo jednostavno pravilo koje treba kontinuirano primenjivati će vam olakšati posao. Imaćete manje stvari oko vas da vam skreću pažnju i zauzimaju mentalni prostor, manje stvari će zauzimati i fizički prostor, a manje stvari znači i manje redovnog čišćenja. Zato svaku stvar, za koju vam je potrebno da je imate u kući, a ne koristite je svakodnevno, odredite mesto na koje ćete je posle upotrebe i vratiti.

Evo jednostavnog primera — kuhinjska radna površina — da li koristite sokovnik multipraktik, aparat za tople sendviče svaki dan? Odgovor je verovatno ne. Zato ih sklonite na predviđeno mesto i oslobodite sebi više slobodnog i radnog prostora. Isto to se odnosi na dasku za peglanje, usisivač o koji se saplićete ili ga koji gurate u ćošak sobe i slično.

Ovaj princip održavanja kuće urednom primenite na kompletan dom. Spavaća soba i kupatilo znaju da budu mesta koja se često tretiraju kao privremene ostave. Šta sve imate na tom noćnom stočiću pored uzglavlja? Da li vam sve to treba svako veče? Iznenadićete se kada budete otkrili koliko stvari imate, a koje zaista retko, ako ikada i koristite. Možda je vreme da ih nekome poklonite, a zadržite samo ono zaista neophodno. A to neophodno lepo pospremite na svoje mesto.

Videćete kako ćete se mnogo bolje i lakše osećati zbog manjka nereda i teskobe koju on stvara, kao i dodatnog slobodnog prostora u kome ćete moći da uživate. 

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela