Zimska obrok salata

Sastojci za 4 osobe:

  • ukupno 1,2 kg povrća: paškanata, šargarepe, bele rotkve, bundeve i cvekle
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 g sveže potočarke
  • 100 g grčkog jogurta
  • 4 kašike proprženih semeki suncokreta, susama i lana
  • 1 kažika sveže nane i peršuna
  • so i biber po ukusu

Za dresing:

  • 2 kašičice kima
  • 1 kašičica zrna korijandera
  • 1 kašičica zrna komorača
  • sok od ½ limuna
  • čen belog luka, sitno seckan
  • prstohvat cimeta
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 ljuta, čili papričica
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu

Postupak: zagrejte pećnicu na 200ºC. Oljušteno povrće isecite na kockice. Cveklu isecite na sitnije kockice jer će joj biti potrebno najviše vremena da se ispeče. Povrće prebacite u posudu za pečenje, prelijte sa malo maslinovog ulja.. Pecite 30 do 40 minuta, ili dok povrće ne omekša.
U međuvremenu napravite dresing. U suvom tiganju na umerenoj vatri uz stalno mešanje prepecite seme komorača dok ne zamiriše, zatim ga izmeljite. U veliku činiju stavite ostale sastojke za dresing, dodajte mleveni komorač i dobro promešajte. U ovaj dresing dodajte još toplo povrće iz pećnice.
Sve sastojke dobro izmešajte i ostavite da se prohlade. Prohladjenoj salati dodajte svežu potočarku, promešajte i po potrebi dodajte so i biber. Za kraj salatu prelijte grčkim jogurtom, semenkama suncokreta, kima i lana i svežom nanom i peršunom.

Bon appétit!

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela