Zdrave i sirove čokoladne bombice

Sastojci:

  • 75 g pistaća bez ljuske, sitno iseckanih
  • 8 velikih urmi, bez koštice, krupno sečenih
  • 125 g oraha i indijskog oraha zajedno
    (možete da koristite bilo koju kombinaciju orašastih plodova)
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • kora pomorandže (opcionalno)
  • cimet (opcionalno)
  • ¼ kašičice soli
  • 100 g crne čokolade (min 70%)
  • ½ kašičice kokosovog ulja
  • javorov ili sirup od urmi ili kokosov nektar (po želji)
  • voda (po potrebi)

Postupak: u procesoru za hranu sitno izmeljite orahe do konzistencije praha. Smesi dodajte urme, ekstrakt vanile, cimet, so i sitno rendanu, prethodno dobro oribanu koru pomorandže. Sve zajedno izmešajte u procesoru da se sjedini. Ukoliko je smesa suva dodajte kašičicu, dve vode. Smesa treba da bude dovoljno vlažna kako biste je oblikovali u bombice. Formirane bombice odlažite na ravnu tacnu i ostavite u frižideru da se stegnu.

U međuvremenu napravite čokoladni preliv. Čokoladu možete otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Iznad posude sa gotovo kipućom vodom stavite pliću posudu sa izlomljenom crnom čokoladom. Bitno je da dno gornje posude ne dodiruje vodu u donjoj posudi. Neprekidno mešajte dok se čokolada ne istopi, a zatim je skinite sa pare i u nju dodajte kokosovog ulja. Probajte preliv i po potrebi ga zasladite javorovim ili drugim prirodnim tečnim zaslađivačem po želji.
Bombice lagano čačkalicom umačite u čokoladni preliv i slažite na tacnu. Pospite ih sitno izmrvljenim pistaćem i vratite u frižider da se dodatno stegnu.

Ukoliko niste ljubitelj urmi, u receptu ih možete zameniti drugim suvim voćem – kajsijama, suvim grožđem ili smokvama.
Ovu zdravu, ukusnu poslasticu možete i dekorativno upakovati i pokloniti dragim osobama.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela