Zašto se pojavljuju? Akne na licu i bradi

Akne kod odraslih više nisu tako retke. Zapravo, kako dermatolozi primećuju, sve više odraslih osoba se susreće sa problematičnom i aknama sklonom kožom, što se ranije smatralo za tipično tinejdžerski, hormonima uzrokovani problem. Ali u današnje vreme faktori kao što su zagađenje iz vazduha i povećani nivo stresa, su među potencijalnim uzročnicima odgovornim za „ko vam i zašto izaziva akne, a vi niste pubertetlija“.

 

Hormoni

Pojava akni na bradi prvenstveno pogađa žene starije od 25 godina. Glavni krivac su hormoni. Hormonske akne možete da prepoznate po načinu kako su buknule. Obično se javljaju u obliku cističnih akni, koje su velike, crvene i bolne ili komedona, koji predstavljaju bele i zapušene pore, bez otvora na površini kože, a uzrokovane su povećanim radom lojnih žlezdi i proizvodnjom sebuma. Kada je sve u redu postoji zdrav protok masnoće ka površini kože, koji je održava podmazanom i vlažnom i tako je štiti od sušenja. 

Ali kada ima previše masnoće, pa još u kombinaciji sa nečistoćama, bakterijama i ćeijama izumrle kože, onda dolazi do začepljenja pora. Brada, sama po sebi, je i deo tela koji često dodirujete, pritom preko ruku prenosite neželjenu nečistoću i time dodatno otežavate situaciju. Zato je dodirivanje brade i navika na koju bi trebalo zaboraviti, kao i samostalno istiskivanje akni, koje može još dodatno da pogorša situaciju.

 

Zašto naši hormoni luduju?

Loš san Prema nedavnoj studiji, svaki sat sna koji izgubite tokom noći, povećava nivo stresa za 14%, što može dovesti do nepravilne strukture i funkcije kože. Jer  povećanje kortizola, inflamatornog hormona stresa, može da uzrokuje prekomernu proizvodnju masnoće i pojavu bubuljica.

Sećer Još jedan faktor koji povezuje nedostatak sna i pojavu akni je povećana rezistencija na insulin, sa kojom se javlja i povećana glukoza u organizmu. Glukoza, odnosno šećer u krvi, sam po sebi ne izaziva akne, ali on, kao i hrana sa visokim glikemijskim indeksom, a to su najčešće prosti ugljeni hidrati kao što su beli hleb, slatkiši, sladoled, sokovi i slično, brzo prelaze u prost šećer i uzrokuju nagli porast nivoa insulina.  A povišeni nivo insulina utiče na povišenu inflamaciju u celom telu. Povrh svega, nagli skokovi insulina povećavaju proizvodnju masnoća u koži i doprinose začepljenju folikula, što opet negativno utiče na vaš ten.

Mesečni ciklus Vaše telo od prilike dve nedelje pred menstruaciju počinje pojačano da luči estrogen i progesteron, kako bi pripremilo matericu za trudnoću. Pojava akni u ovom periodu nije retka, jer su nivoi hormona viši, čime se stimulišu lojne ćelije u koži da proizvode više sebuma.

Hormonska pilula Hormoni prisutni u kombinovanim pilulama za kontracepciju su se pokazali kao dobar borac protiv akni, jer smanjuju cirkulišuće androgene (muške polne hormone), koji opet smanjuju proizvodnju sebuma. Ali, nakon što prekinete sa pilulama, nivo hormona se vraća na pređašnje stanje, pa se akne mogu pojaviti.  

 

Nega kože sklone aknama

Kada je u pitanju ovaj tip kože, redovno čišćenje i odgovarajuća sredstva za negu su ključna. Preporuka je da se koriste nežne čistilice za lice, kao i preparati koji će sadržati umerenu dozu aktivnih sastojaka, koji utiču na akne.

Lice treba redovno prati ujutru i uveče, blagim sredstvom za čišćenje, kako bi se uklonio višak masnoće i nečistoća sa kože. Potražite čistilicu koja sadrži salicilnu, glikolnu kiselinu ili benzoil peroksid, koji će pomoći da se veze između ćelija izumrle kože raskinu i na taj način uklone, istovremeno rastvarajući višak masnoće, bez da poremete prirodnu kiselost vaše kože.

Sredstva koja sadrže sumpor ili salicilnu kiselinu su isto dobar izbor, dok među preparatima sa prirodnim sastojcima potražite ona koja sadrže umirujuće dejstvo ćajevca ili hamamelisa. Ukoliko želite da preparat ciljano nanesete na samo određeni deo lica, na primer na bradu, najbolje rezultate će vam dati preparati koji sadrže koncetrovanu aktivnu supstancu, koja radi na dubljim ćelijskim nivoima i tako apsorbuje zarobljeni sebum, koji je i uzrok neželjenih bubuljica.

Ukoliko i pored upotrebe drogerijskih preparata ili onih koji se dobijaju bez recepta i dalje niste rešili pitanje akni, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu, kako bi dobili odgovarajuću terapiju, najverovatnije na bazi antibiotika, benzoil peroksida, oralnih ili topikalnih retinoida.

 

Da li promena ishrane pomaže?

Pored pravilne nege kože podjednako je važno uzeti u obzir sve faktore koji utiču na moguće hormonske promene. Određene namirnice imaju moć da pozitivno deluju na kožu i čist ten. Zato se savetuje da u vašoj ishrani budu zastupljene:

Hrana koja smanjuje nivo testosterona: mleveno laneno seme, sladić i menta. Jer u protivnom vaša koža pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon koji stimulišuće deluje na pojavu akni.

Lisnato, zeleno povrće: potočarka, spanać, brokoli i kelj. Ove namirnice su bogate hlorofilom, koji pomaže u čišćenju bakterija i toksina iz digestivnog trakta i krvotoka.

Hrana bogata cinkom: seme suncokreta i bundeve, orasi, mahunarke, školjke, piletina. Cink uništava bakterije koje izazivaju akne, smanjuje upalni odgovor i smanjuje aktivaciju keratinocita (ćelija koje proizvode keratin – čvrst protein koji veže ćelije kože zajedno). Cink je takođe je snažan antioksidans, koji štiti kožu od agresora iz okoline kao što je zagađenje.

Hrana bogata beta-karotenom: žuto-narandžasto voće i povrće, kao što su šargarepa, kajsija, muskatna bundeva i mango. Beta-karoten je jedan od dva oblika vitamina A, koji su zastupljeni u ljudskoj ishrani, i kada je potrebno telo ga pretvara u retinol, što pomaže održavanju ravnoteže kolagena u ćelijama kože i promoviše zdravi rast ćelija.

Probiotici: jogurt, kefir, kiseli kupus, kombuha, kimči. Prema istraživanjima intestinalna mikroflora može da utiče na inflamaciju u celom organizmu, što pak može da izazove pojavu akni. Pre i probiotici smanjuju zapaljenje i oksidativni stres, stoga naučnici veruju da ova grupa namirnica može pomoći i u prevenciji akni.

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela