Zašto mrvica soli menja ukus vašeg slatkog recepta

Kada kažemo slatka jela i deserti, so je verovatno poslednja stvar na koju bismo pomislili, međutim kako stvari stoje, ona može zapravo da učini da sladak ukus bude intenzivniji. I to je jedna od kulinarskih caka. Danas ćete retko naći neki ozbiljan slatki recept, a da se u njemu ne preporučuje barem mrvica soli. Jer so ima mnogo lica.

Ne samo što daje ukus i služi kao konzervans, zatim neutrališe gorki ukus — grejpfrut se blago soli pre serviranja, u testima se ponaša kao soda bikarbona ili prašak za pecivo, pa pomaže da testo naraste. Ali možda njegova najzanimljivija uloga jeste da i samo mrvica  soli u slatkim jelima pojačava ukuse raznovrsnih sastojaka, čineći da do izražaja dođu na primer orašastost brašna od celog zrna, kompleksnost i zaokrugljenost ukusa crne čokolade, punoća i prirodni slatki ukusi voća, dok istovremeno balansira različite dodate začine, čime poslastici daje posebnu dimenziju i zanimliijvost.

Zato gotovo svi recepti za kolače i torte traže prstohvat soli. Pravljenje testa je prava hemija, koja zahteva i precizne mere, pa stoga obratite pažnju koliko soli stavljate. Nekada je i mrvica dovoljna, a njeno prisustvo će pojačati slatki ukus poslastice, bez potrebe za većom merom šećera.

I još jedan trik: ukoliko želite da so pospete po površini deserta ili da je umešate u sastojke, zarad teksture i neočekivane, kontrastne hrskave eksplozije slanog ukusa u ustima, onda birajte morsku so u krupnim zrnima ili ljuskicama. Ako pak želite da se so diskretno ušunja u vaš slatkiš, dobro rastvori i neprimetno sjedini sa ostalim sastojcima, onda je fina kuhinjska so odličan izbor.

I na kraju: ovo pravilo važi za sve deserte, a ne samo za testa — čokolada sa krupnom morskom soli ili čokoladni mus, slani karamel preliv, domaća nutela, čizkejk, šejkovi, pudinzi i dok se lista nastavlja svi oni će imati koristi samo i od mrvice ovog začina.


Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela