Zašto je važno biti mentalno mlad

Biti mlad duhom, mentalno očuvan i savremen, je stanje uma, koje ne zavisi od naših bioloških godina. Nedavno objavljeno istraživanje sugeriše da ukoliko se osećate mlađim od svojih ispisnika, onda je i vaš mozak biološki mlađi.

Mozak je najkomplikovaniji organ u našem telu. I dok su neuronaučnici poprilično upoznati sa funkcijama njegove leve i desne hemisfere, mnogi drugi procesi, koji se u njemu odvijaju i dalje su nepoznanica. Ali ono što se sa sigurnošću zna jeste da određene aktivnosti, kao i životni stil, održavaju mozak mladim i zdravim, što je od vitalne važnosti za naše celokupno psihofizičko zdravlje.

Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Frontiers in Ageing Neuroscience, postoji još jedan način da održavamo naš mozak mladim, a to ima veze sa stanjem našeg duha. Naime, istraživanje je za cilj imalo da pronađe vezu između subjektivne i realne starosti mozga osobe. Ispitanici, zdrave osobe starosti izmedju 59 i 84 godine, su odgovarali na pitanja koliko imaju godina i da li se osećaju mlađim ili starijim za svoje godine. Istvoremeno su procenjivane i njihove kognitivne sposobnosti i ukupno zdravstveno stanje.

Zanimljivo i značajno je da su oni ispitanici, koji su rekli da se osećaju mlađim od svojih bioloških godina, postigli bolje rezultate na testu pamćenja, a sebe su smatrali zdravijim i bili su sveukupno manje skloni depresiji. Sledeći korak u istraživanju je bio da se utvrdi da li su dobijeni rezultati u korelaciji sa biološkom strukurom mozga ovih osoba. Zato je mozak svakog ispitanika bio skeniran, a siva masa, u različitim njegovim delovima, analizirana.* Rezultati snimaka su pokazali da osobe koje se osećaju mlađim imaju povećanu zapreminu sive mase u moždanim vijugama gyrus frontalis inferiorgyrus temporalis superior, koje se dovode u vezu sa jezikom, govorom i zvucima, što ukazuje da ove osobe imaju strukturalne karakteristike mlađeg mozga.

Naučnici za sada nisu sigurni da li mlađi mozak šalje signale osobi da se oseća mlađe ili su oni, koji se tako osećaju, više fizički i mentalno aktivni i vode sveukupno ispunjeniji život, što pozitivno utiče na zdravlje mozga. Osobe koje se osećaju starije, često pozivajući se na svoje godine, su prestale da vode aktivan i poletan život, što se odražava na njihove kognitivne sposobnosti.

Za kraj naučnici poručuju da oni koji sebe doživljavaju starijim ili čak starim, treba da budu svesni da njihov mozak brže stari. Te bi savet bio da procene svoj način života, svoje navike i aktivnosti i preduzmu mere koje će usporiti i okrenuti postojeće stanje na bolje.

*Siva masa, koja je odgovorna za kontrolu mišića i senzornu percepciju, kao što su vid, sluh, memorija, emocije, govor i odlučivanje, se sa starenjem smanjuje.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela