Zašto je čitanje dobro za nas

Većina nas čitanje smatra zadovoljstvom, koje ćemo sebi da priuštimo kada za njega budemo imali vremena, što je velika šteta, jer druženje sa knjigom je nešto što bi trebalo da radimo svaki dan. Evo i nekoliko dobrih razloga zašto.

1. Čitanje nas opušta

Nakon stresnog radnog dana i drugih obaveza, mnogi od nas će poseći za daljinskim upravljačem od TV-a, misleći da će nas to opustiti, jer gledanje televizije ne zahteva naše preveliko intelektualno angažovanje. Ali nauka kaže da grešimo. Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Sussex kaže da je najefikasniji način da se borite protiv stresa da uronite u pisanu reč. Tada naše srce sporije radi, a naši mišići se opuštaju. Učesnici u istraživanju su za samo šest minuta bili opušteniji, nego kada su gledali televiziju, šetali ili ispijali čaj.

2. Čitanje vežba naš mozak

Još jedan razlog zašto ne treba da čekamo odmor, pa da započnemo knjigu za koju nikako nemamo vremena, jeste da je našem mozgu potrebna stimulacija, a čitanje to omogućava. Pored toga, čitanje čini naš mozak britkim, pri tom se smanjuje rizik od oboljevanja od demencije i Alchajmerove bolesti. Kao što se trudimo da budemo fizički aktivni, kako bismo bili i fizički zdravi, tako ne bi trebalo ni da zapostavimo naše metnalno zdravlje.

3. Čitanje vežba nas fokus

U vremenu kada se i deci i odraslima sve češće dijagnostikuje poremećaj pažnje, naša sposobnost da fokusirano obavimo pojedinačni zadatak je umanjena. Nama je sada već prirodno stanje da radimo nekoliko stvari istovremeno, jedemo, gledamo videe sa psima i bebama na Youtubeu i proveravamo poruke. A ništa od toga nije dobro za našu koncentraciju i našu produktivnost.

Čitanje knjige blokira sve spoljne informacije i nadražaje, kojima nas digitalno doba bombarduje, jer ono od nas zahteva da se fokusiramo na samo jednu aktivnost. Čitajte knjigu nekoliko minuta svakog jutra posle buđenja ili pred spavanje i primetićete značajno poboljšanje svojih sposobnosti da fokusirano obavite zadatke na poslu.

4. Čitanje nas čini boljom osobom

Kada se prepustite priči u kojoj su junaci iz različitih sfera života, ono vam pomaže da proširite svoje vidike i pogled na svet. To vas čini više empatičnim, jer ste u stanju da se stavite u nečiju poziciju i sa nje gledate na svet drugačijim očima. Empatija je važna karakterna osobina, koju ne bi bilo zgoreg češće koristiti, a ako je možemo razvili tako što ćemo raditi nešto zabavno kao što je čitanje, hajde onda da čitamo više.

5. Čitanje nas inspiriše da živimo bolji život

George RR Martin, pisac epske fantastike, čiji su romani bili inspiracija za seriju „Igra prestola“, je rekao: „Osoba koja čita živi hiljadu života pre nego što umre. Osoba koja nikada ne čita živi samo jednom.“ Jer kada čitamo knjige, u mogućnosti smo da doživimo mesta, ljude i događaje sa kojima se ne susrećemo u svakodnevnom životu. Knjige sadrže stranicu nakon stranice ispunjene inspiracijom i vode nas putevima koje nikada ne bismo istražiti, da ih nismo odabrali sa police.

Ovo je samo pet dobrih razloga zašto bi trebalo da odvojimo vreme da redovno čitamo, umesto što odlažemo čitanje za — kada budemo imali vremena ili kada budemo na odmoru. Evo, počnite danas, uzmite jednu knjigu, pronađite miran kutak u svom domu i opustite se narednih pola sata.

 

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela