Zašto je bitno imati ciljeve tokom celog života

Kada ste mladi, život se vrti oko jasnih ciljeva: završiti školu, naći posao, proputovati, naći partnera, osnovati porodicu, kupiti stan. Imajući ove ciljeve pred sobom mlada osoba je izuzetno motivisana da ih i ispuni. A onda? Sa godinama fokus se polako gubi, kao i interesovanja. Šta nam je još preostalo da postignemo? Da li postoji još nešto vredno našeg truda i nastojanja?

Ipak, kako godine odmiču, ciljevi su nam sve potrebniji. Mali ili veliki, dnevni ili godišnji. Ali zašto je važno imati ciljeve tokom celog zivota? „Ciljevi su ključni za održavanje vitalnim naših mentalnih i fizičkih sposobnosti,” kaže Susan Flashner-Fineman, personalni kouč iz Bostona.“Kako želite da on izgleda? Da li želite da vaš celokupan život bude kvalitetan i ispunjen? “

U ovome vam može pomoći jedna jednostavna taktika postavljanja ciljeva. Već je dobar početak ako vaše ciljeve učinite SMART, što je skraćeno za Specific – Measurable – Achievable – Relevant  i Timely. U prevodi ciljevi treba da budu Konkretni – Merljivi – Ostvarivi – Relevantni – Pravovremeni. Evo kako to izgleda po koracima.

  • Specific: Konrektni — ciljevi treba da budu jasni, konrektni i da imaju svrsishodnost. Umesto da kažete sebi „želim da budem fizički aktivnija“, budite veoma konrektni „šetaću svaki dan brzim hodom 30 minuta, pet dana u nedelji, tako da imam više energije i izdržljivosti da bez zamaranja obavljam dnevne aktivnosti.“
  • Measurable: Merljivi — Ako nemate načina da izmerite cilj, teško je znati kada ste ga ostvarili. „Izgubiću na težini“ bolje funkcioniše sa merljivim ishodom, kao što je „izgubiću 9 kilograma od mog rođendana za tri meseca“.
  • Achievable: Ostvarivi — Izbjegavajte previše velike ciljeve, jer ciljevi bi trebalo da se zasnivaju na onome što realno možete sada da učinite, a ne kada ste bili 10 godina mlađi, i sa mnogo manje dnevnih obaveza. Krenite iz pozicije u kojoj se realno nalazite. Dugo niste stigli da pročitate neku knjigu, a nekada ste čitali dve knjige nedeljno. Sada sebi zadajte cilj da pročitate jednu knjigu u dve nedelje.
  • Relevant: Relevantni — Da li je cilj koji ste sebi postavili zaista relevantan? Da li će doneti promene vašem sadašnjem životu?  „Nemojte postvljati ciljeve samo da bi ste ih postavljali ili postizali,“ kaže Flashner-Fineman. „Potrebno je da oni imaju svrhu, u protivnom teško ćete biti iskreno motivisani i istrajni.“ Na primer, dugo već želite da naučite strani jezik, jer vam se sviđa kako on zvuči i zaljubljeni ste u kulturu zemlje u kojoj se on govori.
  • Timely: Pravoremeni (vremenski podesni) — Da li je vaš cilj nešto što možete odmah da preduzmete, ili je najbolje da ga ostavite za kasnije? Takođe, da li je vremenski okvir koji ste mu zadali odgovarajući? Nerealno postavljeni ciljevi bi bili „oslabiću 10 kg za mesec dana i naučiću tečno strani jezik za 6 meseci „. Potrudite se da sebi date dovoljno vremena.

”Ostvarivanje ciljeva može i da bude divno putovanje upoznavanja sebe,“ dodaje još Flasher-Fineman. „Možda ćete napustiti svoj početni cilj ili ga nikad neće ostvariti, i to je u redu. Smatrajte to kao jedno iskustveno učenje i pokušajte ponovo, ili možda usput shvatite da vam cilj i nije ono što ste zamislili i da želite da se posvetite nečemu drugom. Sasvim je OK krenuti iznova u i novom pravcu.“

  4 saveta za postavljanje ciljeva

  1. Razložite velike ciljeve na manje. Njihovo ostvarivanje vam se onda neće učiniti komplikovano i zastrašujuće. Najbolje od svega je što ćete moći da proslavljate ostvarivanje malih ciljeva na putu do velikog.
  2. Nagradite sebe. Pozitivna povratna informacija je sama nagrada, tako da podelite svoja dostignuća sa prijateljima i porodicom ili sebe nagradite kupovinom vezanim za vaš cilj.
  3. Promenite svoj pristup izazovima. Na primer, ako želite da se bavite umetnošću iz hobija, a smatrate da niste dovoljno talentovani za slikanje, zašto ne pokušate sa keramikom. Možda se nikad nećete popeti na Mont Everest, ali zato popeti se na Avalu bez zamaranja jeste podvig.
  4. Koristite vizuelne podsetnike. Na primer, fotografije koje vas podsećaju na vaš cilj držite stalno pred očima. Ta slika rajske plaže koju dugo želite da posetite će vas dodatno motivisati da novac koji bi potrošili na kafu ili na još jedan par cipela, ostavite sa strane.

Zašto je postavljanje i zapisivanje ciljeva još važno. U poznatoj studiji Harvardskog univerziteta iz 1979. godine, postdiplomci su bili upitani da li imaju zapisane ciljeve za budućnost i planove kako da ih postignu: 3% je imalo jasno defisnisane i zapisane ciljeve; 13% je imalo ciljeve; ali ne i zapisane, i 84% nije imalo nikakve jasne ciljeve za budućnost. Deset godina kasnije, 1989. godine, kada su kontaktirani ti isti, sada već bivši studenti, rezultati su bili sledeći: 3% onih koji su imali jasne i zapisane ciljeve su bili 10 puta uspešniji od ostalih 97%.

Zato definišite svoje SMART ciljeve, zapišite ih i krenite u akciju.

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela