Zašto bi trebalo da isečete ugao kuhinjskog sunđera

Da li znate da su kuhinjski sunđeri idealna sredina za razmnožavanje bakterija, nekih od njih patogenih, opasnih po ljudsko zdravlje. Nedavna studija objavljena u časopisu Scientific Reports sugeriše da te bakterijske kolonije mogu biti čak i opasnije nego što se mislilo. Zbog toga mikrobiolozi odgovorni za ovo istraživanje preporučuju zamenu sunđera svake nedelje.

Ali ako vam je menjanje sunđera na nedelju dana prečesto, onda to obavezno uradite jednom mesečno, naročito ako perete suđe svakodnevno. I obavezno vodite računa da sunđerom za sudove i radne površine ne perete i sudoperu. Isto se odnosi na kupatilo: jedan sunđer za kadu i lavabo i poseban sunđer za toalet šolju.

Kako sebi da olakšate posao? Evo jednog trika: Kako biste lakše razlikovali sunđer za sudoperu od onoga za posuđe jednom od ta dva isecite ugao, dovoljno primetno. Tako ćete uvek znati da je na primer sunđer za sudoperu onaj sa isečenim uglom. Isto to ponovite i na sunđeru za toalet šolju.

I na kraju šta uraditi sa starim sunđerima koje ste koristili za pranje sudova? Pre nego što ih bacite iskoristite ih još jednom, ali ovaj put za čišćenje površina koje ne moraju da budu sterilne, na primer kante za smeće.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela