Započnite novu godinu sa manje stresa – vreme je za veliko životno spremanje

Veliko spremanje svih segmenata vašeg života, počevši od kuće do prijatelja, će vam pomoći da se fokusirate na postizanje ličnih ciljeva. I ne samo to.Činjenica je da je stres na radnom mestu poslednjih godina dosegao nezapamćeni nivo, što se zabrinjavajuće odražava na sve u vašim životima – od odnosa sa drugima do mentalnog zdravlja. I dok vam se nude mnogobrojne metode za opuštanje, od mindfulness meditacije do antistres bojanki, postoji još jedan jednostavan i efikasan način za oslobađanje od stresa, a to je raspremanje, odosno veliko čišćenje.

Mnogobrojne studije su pokazale da nered koji nas okružuje ne predstavlja samo fizičku barijeru, već ima i štetan efekat na našu psihu. Terapeut Sherrie Bourg Carter kaže da “nered bombarduje naše misli i um preteranim stimulusima i utiče da naša čula reaguju i previše na nešto što nije neophodno i bitno.” Isto tako nered odvlači našu pažnju, čini nas da mislimo da stalno imamo posla oko raspremanja i stvara nam osećaj krivice.

Studija iz 2011. godine je pokazala da nam nered otežava mogućnost fokusiranja, nasuprot organizovanom i urednom orkuženju koje ga stimuliše. Znači da ima istine u izreci “ kakva ti je kuća, takve su ti misli”.
Najbolje vreme da započnete veliko raspremanje fizičkog i mentalnog nereda koji vas okužuje jeste početkom godine. Nova godina, novi početak. Napravite spisak i krenite po redu od spremanja vašeg doma: kuhinja, ostava, kozmetika, garderoba, igračke …

I dok su neki od nas u ovome sjajni i divimo im se kako se sa lakoćom rastaju od stvari, neki od nas imaju nezdravu naviku da gomilaju stvari, jer “nikad se ne zna kada će nam nešto od toga zatrebati”.
Mnogi stručnjaci za profesionalno čišćenje savetuju da proces raspremanja započnete od kuhinje – lakše je rastati se od hrane kojoj je prošao rok nego od garderobe, koju smo ipak skuplje platili. Uspešno obavljen lagani zadatak će vam pružiti momentalni osećaj zadovoljstva i ispuniti vas entuzijazmom za naredne korake.
Stvari koje vam više nisu potrebne, a u ispravnom su stanju, uvek možete da prosledite, donirate ili prodate.

Nemojte se zadržati samo na čišćenju vašeg doma. Na vaše raspoloženje i zdravlje će pozitivno uticati i rasčišćavanje liste prijatelja. Mnogi od nas se iz navike drže nekih prijateljstava koja odavno više ne donose radost. Život je suviše kratak da biste ga trošili na “prijatelje” koji vam to nisu. Stoga raspremite sve segmente vašeg života, kako biste se osećali zdravije i srećnije. Za početak ćete spavati bolje, bićete opušteniji i lakše ćete se fokusirati na svoje ciljeve. Ne odlažite promene, započnite ih sada.

Oznake: , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela