Začinsko mikrobilje u saksiji

Sveže začinsko bilje daje neverovatan ukus i aromu jelima, zato ga vredi imati uvek pri ruci. Veliki broj ovih začina vrlo dobro uspeva kao kućna biljka. Iako je zima i mislite nije sada vreme, što ne oprobate svoje „zelene prste“? Sve što vam je potrebno su mesto u kući sa dovoljno svetlosti, dobra volja i strpljenje. Verujte, isplati se.

Kako početi: 

Izaberite svoju omiljenu začinsku biljku. Nabavite paketić sa semenom u lokalnom supermarketu ili specijalizovanoj radnji. Nabavite i sledeće:

 • saksije prečnika do 10 cm, sa rupom na dnu
 • svež humus
 • prskalica za vodu
 • obeleživači ili nalepnice

Pravi izbor saksije: Dovoljne su vam male saksije, koje će stati na dasku od prozora ili će biti na kuhinjskom elementu do prozora. Obavezno je da imaju na dnu rupu za drenažu i odgovarajući podmetač. Zemljane saksije su od prirodnog materijala i imaju svojih prednosti, ali su propusne i u zagrejanim prostorijama će brzo gubiti vodu. Zato izaberite saksije od drugog materijala.

Uputstvo: Pošto počinjemo iz semena, napunite saksije zemljom, a zatim u svaku, na odstojanju od 1 cm, ubacite više semenki, blagim utiskivanjem u zemlju. Obeležite saksiju nazivom biljke, zatim pažljivo da ga ne pomerite natopite seme i zemlju vodom iz prskalice, a potom pređite na sadnju sledećeg začina. Kada ste završili sa sadnjom, svaku saksiju prekrijte plastičnom, providnom kesom. Na ovaj način ćete obezbediti semenu da ima dovoljno vlage. Proveravajte dnevno da li je potrebno dodati još vode, ali ne preterujte da ne bi došlo do pojave buđi. Za nekih nedelju dana će se pojaviti prvi znaci rasta. Kada biljka dostigne visinu od 1 cm, uklonite kesu sa saksije i lagano šakama prelazite preko biljaka, kao da se češete o njih. Na taj način ćete podstaći biljke da rastu jače. Nastavite sa redovnim zalivanjem vodom iz prskalice. Kada biljka bude visine 5 cm ili viša, listiće počnite da sečete makazicama. Nemojte ih čupkati. Dobićete malu količinu listića, ali ćete se iznenaditi njihovim intenzivnim ukusom. Ono što je za očekivati, da u ovo doba godine, kada su dani kratki i kada ima manje svetla, rast biljki bude sporiji. I zato svoje začine treba da tretirate kao mikrobilje, mikrozeleniš — microgreens. U pitanju je isklijala biljka, tek nekoliko centimetara visoka, sa mladim listićima.
Začinsko bilje koje se najčešće gaji u kući:
 • Origano: Nađite osunčano mesto za ovog ljubitelja svetla.
 • Bosiljak: Ključ za uspešno napredovanje bosiljka jeste da dobije što više moguće sunca i da mu zemlja bude vlažna, a opet dobro drenirana. Tokom zimskih meseci, premestite biljku u deo kuće sa najviše svetla.
 • Nana: Ova biljka nije uopšte zahtevna i njoj je dovoljno malo svetla, ali svaki dan.
 • Vlašac: Jedna od najjednostavnijih začinskih biljki koje možete da gajite u kući. Možete ga seći kad dostigne visinu od 1o cm.
 • Peršun: Voli da bude okupan suncem, a najviše mu prija prozor koji je na južnoj strani.

Savet:

 • Sadite biljke u odvojene saksije. Svaka od njih treba da ima dovoljno mesta za sebe.
 • Koristite svežu zemlju, namenjenu saksijskim biljkama, koja je bogata odgovarajućim nutrijentima, a dovoljno je rastresita i vazdušasta. Baštenska zemlja je previše kompaktna.
 • Dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Za početak koristite prskalicu, kojom ćete orošavati zemlju dok biljke ne počnu da klijaju i dok su još nežne. Kako biljke budu napredovale, pojaviće se i listići. Ukoliko počnu da žute, to je znak da ste preterali sa zalivanjem.
 • Smestite saksije na najosunčanije mesto u kući. Biljku, koja najviše voli sunce stavite u centar, a ostale saksije sa njene leve i desne strane. Ako sadite origano, njega stavite na centralno mesto, jer on najviše voli sunce.
 • Bosiljak ne voli da mu koren bude u vlažnom, pa njega zalivajte ujutru, dok peršun sporije raste, pa budite strpljivi sa njim.
 • Ako biljke počnu da razvijaju tanke i visoke nogice, to je znak da im je potrebno više svetla.

Zeljasto začinsko bilje, kao što su bosiljak, peršun, vlašac, origano je delikatno, naročito kada su im listovi sveži i mladi. Kako bi zadržali svoj ukus i teksturu, upotrebljavaju se sveži u salatama ili se dodaju jelima na kraju kuvanja.

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela