Kako da kuhinja postane vaše novo, omiljeno mesto

Da li vam pažnju privlače uredni, sa ukusom osmišljeni, funkcionalni i čisti enterijeri kuhinja, koje viđate na društvenim mrežama i internet stranicama? A onda poželite da i vaša kuhinja bude takva, kao za reklamu, čistih radnih površina, gde svaka teglica, svaki kuhinjski aparat imaju svoju svrhu i mesto. Psiholozi kažu da uredan prostor, oslobođen viška stvari, pozitivno utiče na nas, mentalno i emotivno. Bilo da koristite KonMari metod ili ste malo manje sentimentalni, evo pomoći kako da vaša kuhinja ponovo bude vaše omiljeno mesto.

1. Šerpe, tiganji i ostalo posuđe, koje koristite za spremanje hrane, a koje više ne koristite ili ne bi trebalo da koristite. Kao i sve što postoji, tako i posuđe ima svoj rok trajanja. Jednostavno odslužilo je svoje, otucano je, oguljeno i zaista nema više svrhe imati ga. Uostalom, ukoliko ste od onih koji su posuđe dobijali na poklon, sve u setovima, i imate komade koje nikada ne koristite, poklonite ih, prosledite ih dalje ili prodajte. Ali prvo pobacajte sve ono što nije više za upotrebu, direktno u kontejner. Ukoliko vam nešto zafali, zamenite ga novim komadom, pritom potražite nešto zaista kvalitetno i višenamenski. Ne zaboravite, kvalitet je uvek ispred kvantiteta, a manje je zapravo više.

2. Je l’ i vi imate fioku – onu koja je do vrha ispunjena escajgom, nabacanim varjačama, kuhinjskim noževima, otvaračima za flaše, konzerve i ljuštilicama za povrće? Tu su još i gumice za tegle, nekoliko neotvorenih setova drvenih štapića, stiglih sa dostavom iz kineskog restorana, kao i plastične viljuške i kašike, ukoliko se jednog dana uputite na piknik. Tu su još i slamčice, čačkalice, kesice šećera iz kafića, a i po koje mini pakovanje meda. Ima tu još mnogo čega, ukoliko samo nastavite strpljivo da tražite. Zato ispraznite fioku od sadržaja, pa je dobro prebrišite. A kroz sadržaj detaljno prođite, pa ga odvojte u dve gomile: ono što zaista koristite i ono što vam ne treba. Budite nemilosrdni. Shvatiće te da postoji samo mali broj stvari, koje su vam zaista potrebne. Ostalo, ukoliko je u funkciji, poklonite.

3. Kuhinjski pribor kome je rok službe istekao. Drvene varjače naročito volimo, jer su od prirodnog materijala i prijatno stoje u ruci, ali isto tako vremenom upijaju sve ukuse, mirise i boju. Takođe, njihova vlakna se oštećuju usled pranja u mašini ili višesatnog potapanja u vodi. Zato prođite detaljno kroz sve varjače, kao i ostali pribor za kuvanje, i sve što više nije za upotrebu uklonite.

4. Kuhinjska pomagala u duplikatu. Možda spadate u one koji imaju više daski za sečenje, zato što im je teško odoleti. To se isto odnosi na ljuštilice, prese za beli luk, rende, cediljke, merice i slično. Da li vam je sve to potrebno? I zapravo, da li imate dovoljno mesta za sve? Zato zadržite samo jedan komad od svake alatke, i to onaj koji vam se pokazao najbolje, a ne onaj koji vam se najviše sviđa. Uostalom tako ćete imati i manje gužve u fiokama i radnim elementima u vašoj kuhinji.

5. Plehovi, mali i veliki, zarđali, otucani, okrnjeni, umašćeni, voljeni i maksimalno korišćeni. Neki od njih su vam lepo koristili i ostali u dragoj uspomeni. Zato napravite ozbiljnu reviziju, šta koristite, a šta više nije za upotrebu, nadomestite odbačeno i nastavite dalje, bez osvrtanja. Biće još mnogo toplih kolača, kojima ćete se radovati.

6. Mleveni začini obično imaju rok trajanja do 12 meseci, naravno ukoliko se čuvaju na suvom, tamnom mestu i u posudi sa poklopcem. Zato dobro prođite kroz sve svoje začine, naročito one, koje ćete naći u dubini kuhinjskog ormarića. Ukoliko ne možete da se setite kada ste ih kupili, niti kada ste ih poslednji put koristili, a i rok upotrebe, na originalnom pakovanju, je istekao, nemojte žaliti da se rastanete od njih. Prilikom sledeće kupovine kupite one začine koje zaista koristite

7. Šta raditi sa gomilama tanjira, koji vam zauzimaju prostor, a koje ne koristite? Duboki, plitki, mali i veliki, raspareni, okrnjeni. Setovi koji su vam zaista potrebi su samo onaj za svakodnevnu upotrebu, za vas i vašu porodicu, kao i onaj svečani, za posebne prilike, proslave i goste.

8. Kuhinjski aparati, koje ste jednom ili nijednom upotrebili. Dobilil ste ih na poklon, ili su bili na popustu, ili vam se učinilo da bi bilo zanimljivo da ih imate, u naletu inspiracije kada ste poželeli da budete druga Nigella, boginja kuhinje. Mašina za testenine, prave italijanske. Iskreno da li ste ikada uživali u taljatelama ili lazanjama, koje ste sami pravili? Aparat za vafle, za kokice, aparat za dehidriranje povrća i voća, za kuvanje na pari, razni blenderi, mikseri i sokovnici. Sve ovo zauzima dosta prostora, tako da zadržite samo ono što zaista koristite, a sve što ne koristite, a u odličnom je stanju, možete prodati.

9. Sa dobrim razlogom su plastične kese postale nepopularne. Ukoliko ih još niste izbacili iz upotrebe i zamenili ih kvalitetnim i ekološki prihvatljivim cegerima, zembiljima i torbama za višestruku upotrebu, sada je pravi trenutak.

10. Prazna, plastična ambalaža kao i plastične kutije za hranu. Nemojte gomilati ove stvari. Lako je pomisliti da će dodatna ambalaža u nekom trenutku zatrebati, ali realno retke su te prilike. Zato pokušajte da plastičnu amabalažu odložite u kontejner za reciklažu, a kada birate trajne kutije za odlaganje i zamrzavanje hrane, birajte ili one staklene ili one koje u svom sastavu neće sadržati BPA. I uvek kupujte od proverenog proizvođača.

11. Šolje za čaj, kafu, toplu čokoladu, jogurt, mleko. Za različita godišnja doba i različita raspoloženja. Činjenica jeste da u vašoj kolekciji postoje i one šolje koje najverovatnije skupljaju prašinu, i zaboravljene, zauzimaju mesto negde na dnu ormarića. Zato odvojte i zadržite za sebe samo one koje volite, a sve ostale poklonite.

12 Sveske sa receptima, pisane rukom, vaše ili nasleđene od mame ili bake. Možda se tu nađu i razni, iz novina isečeni, recepti. I dok sveske nose sa sobom poseban sentiment i vrednost, sa novinskim receptima budite gotovo surovi. Zadržite samo ono što ste zaista isprobali i ispalo je dobro, a sve ostalo neka završi u staroj hartiji. A zatim sve zajedno odložite na jedno mesto, najbolje i najlepše u kutiju, koja će pritom i dekorativno izgledati.

 

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela