Vreme je za detoks vašeg garderobera

Odeća koju nosimo je odraz naše ličnosti i raspoloženja, a često i životne faze u kojoj se nalazimo. Oblačenje treba da bude zabavno i inspirativno, a ne izvor stresa. A svaki komad odeće koji posedujete treba da ima svoju funkciju i upotrebu.

Dešava se da se u svakodnevnoj trci za obavezama na začelju liste nađu odeća i plakar u kojoj ona stoji. Stoga nije neuobičajeno da se neretko nađemo u situaciji da „nemamo šta da obučemo“, jer smo zaboravili na garderobu koja stoji u zapećku ormara. Zato je bitno da pre nego što krenete da se ponovite novim odevnim komadima, uradite jedan detaljan detoks vašeg garderobera — da znate tačno čime raspolažete. Za ovo je najbolje da odvojite jedan vikend, kada ćete bez žurbe proći kroz svaki komad koji posedujete.

 1. Izvadite sve iz garderobera.
 2. Uzmite svaki komad odeće jedan po jedan.
 3. Da li je stvar od nošenja i pranja izgubila svoj oblik, boju; da li ima trajnu fleku ili oštećenje — onda je to za kesu pored kontejnera.
 4. Da li ste tu stvar nosili u proteklih godinu dana? Ako ne, zašto — ne odgovara vam broj, kupili ste je na brzinu, a sada vam se ne sviđa ili vam jednostavno ne stoji, ili nije vaš stil i ne osećate se prijatno i sigurno u tome. Poklonite je ili prodajte na sajtovima za polovnu odeću. Ovo pravilo se ne odnosi na odeću koju ste nasledili ili dobili na poklon i koja ima sentimentalnu vrednost.
 5. Sada ste ostali sa odećom koju zapravo nosite — odvojte sve što treba popraviti, prepraviti ili očistiti. Da li se isplati  plaćati popravke i hemijsko čišćenje, ili je povoljnije nabaviti novo?
 6. Stvari koje nisu za predstojeću sezonu odložite. A sada se fokusirajte na odeću za sezonu koja dolazi.
 7. Pogledajte da li uz svaki komad imate najmanje tri odevne kombinacije. Na primer, jedan džemper uz dve suknje i jedne pantalone.
 8. Uradite mali inventar čega imate dovoljno, a šta vam nedostaje.
 9. Zapišite šta treba da obnovite i dokupite.
 10.  Zapišite koje su dominantne boje i stil vaše garderobe. Razmislite da li biste uneli neke promene?
 11. Potražite inspiraciju na pinterestu i modnim instagram profilima.
 12. Zapišite čime biste mogli da osvežite vaš garderober. To mogu biti i neki detalji poput ešarpe, kardigana ili zanimljivog kaiša.
 13. Sada ste spremne —  ponesite spisak sa sobom i krenite u šoping.
 14. Uživajte.

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela