Upoznajte Friluftsliv, skandinavski način života

Nazvan još i novi hygge, friluftsliv je, kao životni koncept, popularan u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj već više od jednog veka. U pitanju je nešto toliko jednostavno, da lako može da postane svakodnevni deo i naših života. Za razliku od hyggea, koji se odnosi na danski pojam i osećaj prijatnog zadovoljstva, udobnosti i toplih ljudskih odnosa, smisao friluftsliva je vreme provedeno na otvorenom, ljubav i poštovanje prema prirodi.

Kada se prevede friluftsliv znači život slobodnog vazduha ili život na otvorenom, a njegov smisao je podsticanje mentalnog, duhovnog i fizičkog blagostanja, tako što ćete zaroniti u prirodu i osetiti svoju povezanost sa njom.

Stanovnici skandinavskih zemalja se rangiraju visoko na lestvici zadovoljstva svojim životom i osećajem lične sreće, jer se pored socijalnog blagostanja i ekonomske stabilnosti, njihova društva odlukuju i osećajem za zajednicu i velikoj ljubavi prema prirodi. A poznato je koliko vreme provedeno na otvorenom doprinosi fizičkom i mentalnom zdravlju. Zato je i friluftsliv duboko utkan u matricu skandinavske kulture življenja, pa nije retko da norveški, danski i švedski poslodavci svojim zaposlenima daju slobodno popodne za šetnju ili vožnju bicilklom. Friluftsliv kao životni koncept je takođe usko povezan i sa opuštenim zakonima skandinavskih zemalja, koji regulišu pravo na slobodno kretanje, tako da šetači mogu da pešače i kampuju bilo gde, sve dok poštuju prirodu i životinje, kojima je ona prirodno stanište.

Kako onda mi da začinimo svoj svakodnevni život sa malo skandinavske friluftsliv magije? Nešto tako jednostavno kao što je široko otvaranje prozora i udisanje svežeg vazduha je dobar početak dana. Sebi možete priuštiti i duge šetnje vikendom, u paru, sami ili sa ljubimcem ili se upustiti u brže ili laganije trčanje kroz lokalni park ili šumu. Sve su to neki od jednostavnih i svima dostupnih načina da uživate u fizičkim i mentalnim blagodetima boravka na otvorenom. Zapravo, sve dok ste okruženi prirodom, dok se krećete i udišete svež vazduh – vi ste već prigrlili magiju friluftsliva!

 

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela