Toskanska čorba sa hlebom — Ribollita 

Ova tradicionalna toskanska čorba sa hlebom, je odlična kao toplo, domaće jelo, bogato povrćem i ukusima, koja će nas ugrejati tokom hladnijih dana, ali i pružiti i zdravu količinu vlakana i vitamina, tokom zimske sezone.
Sastojci:
za 4-6 osoba
  • 1 veliki luk
  • 1 komad parmezana, (nekih 40 g)  
  • 8 čenova belog luka

* Lisnati ili toskanski kelj sadrži izuzetnu količinu vitamina A, B, C i K, minerala, posebno kalcijum, antioksidante i folnu kiselinu. U ishrani se koristi početkom godine, posle mrazeva i u tom periodu je jedna od ređih kultura koja se može koristiti u svežem stanju.

Postupak: Isecite sitno luk, šargarepu na kolutiće, ne preterano tanke, ni preterano debele, dobro operite celer, pa ga isecite takođe na kolutiće. Povrće prebacite u duboku šerpu, idealno onu koja može da se stavi i u rernu. Zatim zgnječite 8 čena belog luka, tako što ćete luk staviti na dasku, pa ga jastučetom dlana pritisnuti pod širokim delom kuhinjskog noža. Ovako zgnječen beli luk ćete i lakše oljuštiti od ljuske. Beli luk dodajte ostatku povrća. Sada uzmite lisnati kelj, uklonite dršku koja je vlaknasta i žilava, tako što ćete listnati deo oko nje iseći nožem. Tako pripremljeni kelj dobro operite i ostavite da se ocedi. Pripremite i hleb, najbolji je hleb od kiselog testa i  star najmanje dva dana, tako što ćete ga iskidati na krupnije komade. Što je deblja kora, ovo jelo će biti rustičnije.
Paradajz iscedite u činiju kroz cedljiku. Sok će vam trebati za kasnije. Malo izgnječite paradajz dok je još u cedljici, da dodatno pusti sokove. Ostavite ga da se cedi. Šerpu sa povrćem, koje smo pripremili, stavite na ringlu, dodajte maslinovog ulje i  kašičicu soli i kuvajte nekih 8–10 minuta, uz mešanje, na srednjoj temperaturi, dok povrće ne omekša. Povrće ne treba da se karamelizuje. Ukoliko osetite da se karamelizuje, odnosno hvata boju, smanjite vatru i dodajte vrlo malo vode. Kada je povrće gotovo, dodaje oceđeni paradajz i kuvajte ga zajedno sa povrćem nekih 10 minuta, da počne da se pretvara u pastu. Uključite rernu da se greje na 220 C.
Nakon toga u šerpu dodaje dobro oceđeni beli pasulj, parče parmezana u komadu, pa sad dodaje sok od paradajza, koji ste ostavili sa strane, litar vode i ¾ ravne kašike tucane paprike. Kada sadržaj u šerpi počne lagano da vri, dodajte kelj iz dva puta. Odmah nakon što jedna tura kelja omekša u šerpi, dodajte drugu. Zatim dodajte jednu trećinu hleba, koji ste prethodno iskidali, i ostavite jelo da vri, sa povremenim mešanjem, nekih 5 minuta. Sada jelo probajte, pa dodajte so ili papriku, u zavisnosti od vaših želja. Sklonite šerpu sa ringle. Prekrijte jelo preostalim komadima hleba i zalijte ga maslinovim ulje. Prebacite šerpu u rernu, idealno na srednju visinu. Ukoliko nemate šerpu, koja može i u rernu, jelo prebacite pre dodavanja preostalog hleba u duboku posudu za rernu, a zatim dodajte komade hleba i zalijte ih maslinovim ulje. Jelo ostavite u rerni nekih 10–15 minuta, da se krčka i hleb ne porumeni.
Servirajte jelo u duboke tanjire, a zatim ga možete poprskati sa još malo maslinovog ulja i dodati mu sitno rendani parmezan.

Izvor: bonappetit.com

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela