Top 5 knjiga za srce i dušu 

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika je period kada većina nas sumira postignute rezultate, donosi nove odluke ili se podseća nekih starih, do sad nerealizovanih. U svakom slučaju malo je više slobodnog vremena nego u toku ubrzanih neprazničnih nedelja, pa je prava prilika da pročitamo dobru i kvalitetnu knjigu.

Ovde dajem preporuku za nekoliko knjiga iz oblasti ličnog razvoja koje će u vama pokrenuti preispitivanje, unaprediti vaše samopouzdanje i pružiti vam novi pogled na određene važne teme:

  • Pet jezika ljubavi – Geri D. Čepmen 

Čepmen na veoma slikovit način i kroz niz primera objašnjava koji su to jezici kojim svako od nas izražava ljubav. U praksi su česte situacije da parovi govore različitim jezicima, što dovodi do nesuglasica zbog nerazumevanja. Najvažnije je da partneri najpre identifikuju svako svoje jezike ljubavi, a da zatim shvate i pojasne jedno drugom da govoreći svojim jezikom ne znači izostanak ljubavi prema partneru. Čepmen  daje predloge i vežbe za, kako on to zove, “punjenje rezervoara ljubavi”. 

Važno je da shvatite da ako se sa partnerom ne razumete dobro, to ne mora da znači da je ljubav nestala, da je vreme za rastanak i da su neizbežni konflikti. Naučićete kako da se međusobno bolje razumete i pružite jedno drugom ono što zaista zaslužujete i želite. 

  • Četiri sporazuma (Knjiga mudrosti starih Tolteka) – Don Miguel Ruiz 

Kratka, ali izuzetno duboka i mudra knjiga. Don Miguel Ruiz je toltečki nagual od roda Orlovih ratnika (osoba koja vodi pojedinca do lične slobode) i posvetio se objavljivanju svoga znanja o učenjima drevnih Tolteka – indijanskog drevnog naroda, predaka Asteka. Knjiga najpre ukratko upoznaje čitaoca sa toltečkim učenjem i pristupom životu, a koje se suštinski svodi na to kako se probuditi iz nesvesnog života, kako postati svestan trenutka, osloboditi se predrasuda i živeti život u kome se osećate slobodni i sigurni, oslobođeni nametnute potrebe da budete savršeni i od svih prihvaćeni. Kao načine na koje možete postići sve pomenuto, Ruiz nas upoznaje sa četiri osnovna sporazuma koja bi trebalo da sklopimo sami sa sobom. 

Ako koristite ova četiri sporazuma, vi ćete preuzeti kontrolu nad svojim životom. Ako prekršite neki sporazum, sutradan počnite iz početka i ponovo sledećeg dana. U početku će biti teško, ali svakoga dana biće vam sve lakše i lakše, sve dok jednoga dana ne otkrijete da ste stekli kontrolu nad svojim životom. Iznenadićete se kada vidite koliko se vaš život promenio.

  • Umetnost izuzetne brige o sebi – Šeril Ričardson

Ovaj priručnik za promenu života nudi 12 strategija za promenu načina života malim koracima. Svako poglavlje vas izaziva da promenite nešto u svom ponašanju ili bilo kakvu okolnost koja vas unazađuje, a uz to i uči kako da pronađete svoj prirodni životni ritam, prihvatite razočaranja u svim oblastima i otkrijete svoje strasti i snagu kako biste od života uzeli ono najbolje.

Pomoću saveta i efikasnih vežbi koje je i autorka sama lično isprobala i primenila, ova knjiga za srce i um pokazaće vam da promenom načina razmišljanja i ponašanja možete radikalno da promenite život.

  • Buđenje – Antoni de Melo

Ovo je knjiga o svesnosti. O tome kako da prekinete život ispunjen strahom, usamljenošću, sukobima, kroz spoznaju da je jedini način da promenimo svet kroz promenu samih sebe. De Melo nas upoznaje sa osnovnim predrasudama i zabludama koje imamo o svetu i sebi, pomažući nam da ih se oslobodimo i zamenimo korisnim razmišljanjem i delanjem. Obrađuje i pitanje sreće – šta su naši preduslovi za sreću i kakvim mislima sebe sputavamo? 

Sa kojom namerom slušate druge? Kako otkriti svoje “ja”, ko živi u vama? Kako znate da ste slobodni, po čemu to prepoznajete? Da li mislite da nešto treba da naučite ili pak od nečega treba da se odučite? Šta su etikete, da li ste vi vaša odeća, vaše zanimanje ili vaše ime? Sa čime se poistovećujete? Do čega vas dovodi neznanje koje je prouzrokovano strahom? Čemu nas uči patnja? Čemu mislimo da nam služi briga? Treba li potiskivati želje? Šta znači voleti?

Na ova i još mnoga druga suštinski duboka pitanja de Melo nam daje odgovor kroz nesvakidašnji  pristup, upoznajući vas sa spoznajom kako putovati kroz život sa laganim prtljagom, kroz razvijanje osećaja slobode, ljubavi i nevezanosti.

  • Osetite strah i suočite se sa njim – Suzan Džefers

Knjiga koja u svom naslovu pominje strah, govori upravo o njegovoj suprotnosti – hrabrosti da postanete moćniji kroz spoznaju o tome šta vas plaši i kroz suočavanje sa svojim najvećim strahovima, o tome kako da se pomerite sa pozicije “žrtve” u poziciju “stvaraoca”.

Suzan u ovoj knjizi nudi određene tehnike koje će vas pomeriti od bola ka moći, upoznaje nas sa načinima izlaska iz zone komfora i osvešćuje činjenicu da je odgovornost za naš život u našim rukama. Saznaćete na koji način da donosite negubitničke odluke, tačnije kako da svoje odluke posmatrate sa aspekta da nemate šta da izgubite i da svaka odluka samo proizvodi različito iskustvo.

Ova knjiga će vam pomoći da shvatite da kad god se suočavamo sa poteškoćama, još uvek postoji neka lekcija koju nismo naučili i Univerzum nam daje priliku za to. Samo ako imate uverenje da je život neprekidan proces učenja, nećete biti nezadovoljni ili frustrirani zato što ste nešto propustili. 

Drage moje dame, uživajte u čitanju, otkrivanju novih pogleda na život i u upoznavanju svojih skrivenih dubina.

Želim vam najbolju godinu u vašim životima!

Ana Rodić

Profesionalni kouč i NLP praktičar

e mail: ana.rodic.coach@gmail.com

web site: anarodic-coach.com

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela