Tajna produktivnosti: kako da postignemo više za manje vremena


Preopterećenost poslom i obavezama ne prija. Mnogi od nas se trude da pronađu unutrašnju snagu kako bi se usresredili na ono što je zaista važno. Ali uz malu promenu navika, pronaćiće te ponovo svoju sposobnost da se fokusirate, obavljate zadatke uz usmerenu pažnju i da svakodnevno postižete korake koji znače napredak.

Dobro je poznato da što se više fokusirate, obaviće te kvalitetnije posao. Ne zaboravite da su ljudska tela rezervoari energije i da kako dan odmiče, taj rezervoar se polako prazni. Zato je i teško koncentrisati se na kraju dana, jer mi smo napravljeni da pulsiramo između obnove i potrošnje energije. Ukoliko znate kada ste u toku dana najproduktivniji, možete da isplanirate svoje obaveze tako da najvažnije i najteže zadatke obavljate onda kada imate najviše energije i koncentracije. Rad u ciklusima vremena sa redovnim pauzama je put do maksimalne produktivnosti.

Koristite ciklus od fokusiranih 90 minuta vremena 

Ljudsko telo funkcioniše u ciklusima, koji čine ultradiani ritam. Prema istraživanjima tokom svakog od ovih ciklusa postoji vrhunac, kada osećamo najviše energije i periodi kada smo iscpljeni. Naš mozak može da drži pažnju u trajanju od 90-120 minuta u jednom ciklusu. Posle toga nastupaju zasićenje i umor, kada je neophodan odmor u trajanju od 20–30 minuta, kako bi se energija obnovila i mi spremili da ponovo fokusirano pristupimo obavljanju sledećeg zadatka.

Tokom perioda produktivnosti najbolje je da se fokusirate na obavljanje samo jednog zadatka i da izbegavate ili blokirate sva ometanja. Svaki od ovih ciklusa treba da ima jedan jasno određeni cilj, a na kraju ciklusa će naš mozak dobiti signal da se opusti i pripremi za sledeći zadatak.

Prigrlite „tok“

Kada pomerate granice svojih mogućnosti i sebi zadajete cilj, vi se pripremate da uđete u stanje toka, kako se ovo stanje stručno naziva. U pozitivnoj psihologiji, tok, poznat još kao zona ili optimalno iskustvo, je mentalno stanje kada se osoba potpuno udubi u aktivnost koju obavlja i radi sa punom pažnjom i fokusom, a sam proces rada joj predstavlja veliko zadovoljstvo. To je onaj osećaj kada ne znate gde je vreme proletelo, jer niste bili svesni ničega oko sebe dok ste bili posvećeni poslu u kome ste izuzetno uživali.

Mihalj Čiksentmihalji (Mihaly Csikszentmihalyi), psiholog koji je proučavao odnos između pažnje i rada, je puno pisao o toku. Čiksentmihalji nas ohrabruje da skupimo dovoljno energije da bismo radili ono što treba da radimo. “Način na koji trošimo našu energiju oblikuje naše živote, jer to smo mi”, kaže ovaj poznati psiholog.

Ustanovite rutinu u skladu sa svojim najproduktivnijim periodima

Započinjanje i održavanje pozitivne dnevne rutine je investicija, kao i način da postignete radni maksimum svakog dana. Ona vam istovremeno pruža strukturu, pospešuje naviku koje će vas pogurati napred i daje ritam ostatku dana. Rutina vam istovremeno pomaže da ustanovite prioritete, ograničite prokrastinaciju, pratite svoje ciljeve i radite najbolje kada ste i najaktivniji.

Kada jednom budete uspostavili rutinu prestaće i svakodnevna borba da produktivno iskoristite svoj dan, jer će ova navika postati deo vas. Mnogi ne obraćaju pažnju na prirodni ritam svog tela. Ali, kada jednom naučite u koje vreme tokom dana možete da funkcionišete najbolje, iskoristićete tu prednost i vaše telo će moći da da najbolje rezultate onda, kada bude na vrhuncu. Rad u 90-minutnim ciklusima vam omogućava da periode svoje maksimalne energije uklopite sa najvažnijim zadatkom, što će značajno uticati na vašu produktivnost. Tek kada budete počeli da razumete, prihvatate i cenite prirodni ritam svoga tela, njegove mogućnosti i ograničenja, onda ćete zaista moći da postižete svoj maksimum.

I da ponovimo: fokusirani rad, bez ometanja, je osnovno pravilo za sve vrhunske rezultate.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela