Skandinavsko slatko pecivo sa kardamomom

Ovo preukusno, mirisno i meko pecivo, može da bude deo vašeg slatkog doručka, samo ili uz malo džema i putera ili slanog, uz izbor narezaka, sira, raznih namaza, krastavčića i salata. A ukoliko ove zemičke napunite kremom od vanile i prelijete topljenom čokoladom, evo i dekadentnog deserta. Savršeno za jutra vikendom, uz toplu šolju kafe ili kakaa.

Rolnice, koje izgledom donekle podsećaju na naše lisnate pužiće, samo izuvijane, začinjene kardamomom ili cimetom, se u skandinavskim zemljama tradicionalno spremaju za dan Svete Lucije, 13. decembra i u vreme božićnih praznika, a čine i deo obavezne ponude svake kafeterije na severu Evrope.

Sastojci:

  • 130 grama putera ili veganske zamene za puter, isečenih na kockice
  • 550 grama pšeničnog brašna
  • 100 grama šećera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1  kašičica mlevenog kardamoma
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 350 ml toplog mleka ili biljnog mleka, zagrejanog na 60°C
  • malo istopljenog putera za premazivanje

Uputstvo: Brašno i puter stavite u posudu, pa dobro sjedinite rukama, dok ne dobijete ujednačenu masu. Zatim dodajte šećer, prašak za pecivo, kardamom, prstohvat soli i suv kvasac i sve dobro izmešajte da se sjedini. Ovoj smesi polako dolivajte mleko uz mešanje. Učiniće vam se da je testo isuviše mokro, ali sada nemojte dodavati brašna, već smesu nastavite da mesite na ravnoj površini, sve dok ne dobijete glatko i čvrsto testo. Ukoliko vam je testo ipak lepljivo, dodajte samo malo brašna, toliko da se ono više ne lepi. Kada je testo gotovo ostavite ga da naraste, nekih sat vremena ili dok se ne udvostruči u veličini. Smestite ga na toplom mestu u činiju, koju ćete prekriti čistom krpom.

Zagrejte rernu na 220°C, pa kada je testo naraslo, prebacite ga na ravnu površinu i pospite ga sa malo brašna. Oklagijom ga razvucite u tanji pravougaonik, pa gornju trećinu testa prebacite preko srednje, a zatim donju trećinu prebacite takođe preko srednje trećine. Sada lagano pređite oklagijom preko novodobijenog pravougaonika, pa ga ravnomerno, uz njegovu dužu stranicu isecite na uže trake, zatim svaku traku obmotajte oko prstiju, (ovde pogledajte kako) u skandinavsku rolnicu. Rolnice prebacite na pleh obložen pek papirom i prekrijte krpom, pa ostavite 20 do 30 minuta, da se testo odmori. Nakon toga, svaku rolnicu premažite otopljenim puterom, pa pleh ubacite u zagrejanu rernu 10 do 12 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Skandinavske rolnice možete servirati još tople ili ih do tri dana držati u posudi za kolače.

Izvor: www.sunnygandara.com

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
15 podela