Rustična fokača sa ruzmarinom

Fokača je kvasni hleb, karakterističan za Italiju, tačnije njenu severnu mediteransku obalu. I dok se smatra da osnovni recept za ovaj flatbread, jer izvorna fokača nije deblja od 2 cm, potiče od Etruraca, danas se ova tanka pogača vezuje za kulinarsko nasleđe Ligurije. Fokača se smatra zapravo tradicionalnim doručkom Ligurijaca, a nastala je kao rešenje za brzi obrok radnika na dokovima, u kratkim pauzama između istovarivanja teških tereta koji su stizali u luku Đenove.

Fokača je veoma prepoznatljiva po svom izgledu, jer ima udubljenja, koja se prave prstima. Karakteristično joj je još da se pravi od brašna koje je bogato glutenom, dok su osnovni recept i sam postupak, veoma jednostavni. Focaccia al rosmarino, fokača sa ruzmarinom, je klasični recept, mada se često koristi i drugo sveže začinsko bilje, najčešće žalfija i bosiljak, a od kombinacija tu su još i neizostavni paradajz, beli luk, sir i masline, po kojima je Ligurija poznata i to u raznim oblicima, ukiseljene, u pasti ili tapenadi.  Ove sastojke možete dodati u samo testo ili ih po njemu premazati pred samo pečenje.

Fokača je najbolja kada je topla, a može da se jede sama ili kao predjelo, uz čorbicu ili salatu ili da se koristi za sendviče. Postoji dosta regionalnih varijeteta fokače, sa različitim dodacima, pa je tako na severozapadu Italije popularna i  focaccia dolce (slatka fokača). Testu se obično doda suvo grožđe, med ili neki drugi slatki sastojak, dok se umesto soli, razvijen hleb posipa kristal šećerom.

Fokača sa ruzmarinom

Sastojci:

  • 900g brašna pšeničnog brašna
  • 500 ml mlake vode
  • 15g svežeg kvasca ili 7g suvog
  • 15g soli
  • maslinovo ulje
  • svež ruzmarin
  • šećer

Postupak: kvasac stavite u šerpicu sa kašičicom šećera i 100ml mlake vode. Ostavite na toplom, dok kvasac ne proradi. Ovaj korak preskočite ukoliko koristite suv kvasac. Zatim u veliku zdelu prosejte brašno, dodajte so, kvasac i 400ml vode. Sve dobro promešajte, pa počnite da mesite ručno, može i u činiji, a može i na ravnoj, brašnom posutoj, površini. Testo mesite dok ne razvijete gluten u jufki, odnosno dok ona ne postane glatka i rastegljiva. Formirajte testo u loptu pa ga stavite u činiju, prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu, najmanje sat vremena, dok ne naraste gotovo duplo u veličini.

Kada je testo naraslo, prebacite ga u veliki ravan pleh, koji ste prethodno premazali maslinovim uljem. Sada testo prstima razvucite da ispuni površinu pleha, pa ga zatim premažite po celoj površini sa malo maslinovog ulja. Ulje će testu dati dodatnu vlagu, ukus i tokom pečenja zlatnu, sjajnu i hrskavu koricu. Kada ste završili sa ovim korakom, vrhovima prstiju (drugi, treći i četvrti) napravite karakteristična udubljenja po celom testu uzdužno, pažljivo da ne probijete dno. Zatim fokaču pospite sveže seckanim ruzmarinom i solju, najbolje krupnom, koja će dodatno dati hrskavu teksturu pod nepcima. Fokaču pecite u prethodno dobro zagrejanoj rerni, na srednjoj visini i temperaturi od 220 °C, sve dok ne dobije srednje rumenu boju, sjajnu i hrskavu koricu.

Fokaču možete jesti toplu ili je umakati i u kombinaciju maslinovog ulja i aćeto balsamika.

Buon appetito!

 

Oznake: , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela