Rooibos crveni čaj – lekovita svojstva i priprema

Da li ste probali roibos čaj? Rooibos u prevodu znači crveni grm. Iako tehnički nije čaj, jer dolazi od južnoafričkog grma Aspalathus linearis, ovaj napitak je izuzetno prijatnog ukusa, a pripisuju mu se i lekovita svojstva.

Prirodno stanište ove biljke su padine Cederberg planina severno od Kejptauna. Još su starosedelačka, afrička plemena koristila ovaj divlji žbun za umirivanje grčeva kod beba. Vekovima se biljka koristila zbog svojih opuštajućih svojstava, a ovu praksu su usvojili i holandski doseljenici, kako bi isto tako umirili decu ili uznemirene konje. Odatle i holandski naziv rooibosch, crveni grm. Žene su ga koristile kako bi ublažile menstrualne grčeve. Grmlje se seklo ručno i donosilo iz planina na magarcima. Zatim bi se lišće sitno seckalo i u niskim gomilama bi bilo ostavljeno da oksidira na suncu, dok ne dobije svoju prepoznatljivu crvenu boju. Vekovima star proces proizvodnje se od onda malo promenio.

Karakteristika roibos čaja je ćilibar crvena boja, kao i sladak, voćni i orašast prijatan ukus. Za razliku od zelenog, crnog ili belog čaja, koji svi dolazi od iste biljke Camellia sinensis, roibos ne sadrži kofein. Zbog toga je savršen izbor za sve kojima kofein ne prija. Čaj je bogat je antioksidansima, nema kalorija i ima nekoliko različitih minerala u manjoj količini.

Nekoliko studija iz Japana i Južne Afrike je pokazalo da je rojbos izuzetno bogat antioksidansima, koji jačaju naš imuni sistem i bore se protiv slobodnih radikala u našem organizmu koji dovode do starenja. Roibos ima malu količinu tanina, otuda i njegov blagi, slatki ukus. Ne zaboravimo da visoke doze tanina inhibiraju apsorpciju gvožđa u našem telu, a ono je neophodno za stvaranje hemoglobina. Pored apsorpcije gvožđa, roibos pomaže i apsorpciju magnezijuma, oba ova minerala su bitna za zdrav ženski ciklus. I naravno veoma dragocena su i njegova antispazmodična dejstva protiv menstrualnih grčeva.

Priprema rooibos čaja:

  • Možete koristiti kesicu ili biljku u listićima. Čaj prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 2-3 minuta.
  • Ukoliko želite čaj jačeg ukusa, ostavite ga da odstoji malo duže.

Roibos možete piti topao ili hladan, bez ili sa mlekom, limunom ili medom.

 

 

 

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela