Recept za chai latte

Ovaj ukusni napitak, idealan za zimski period, predstavlja kombinaciju crnog čaja kome su dodati aromatični začini i penušavo toplo mleko. Poreklom iz Indije, gde se naziva Masala chai, što znači čaj sa dodatom mešavinom začina, na zapadu je ovaj napitak  stekao popularnost kao chai latte ili chai tea latte. Chai, na hindu znači čaj, ovde se odnosi na mešavinu začina, tea je čaj na engleskom, a latte je preuzeto iz italijanske kulture pripreme kafe i odnosi se na dodavanje toplog mleka sa penom. Za ovaj napitak najbolji su assam, darjeeling ili cejlonski crni čaj.

Osnovni začini

Najvažniji začin u ovoj Masala mešavini jeste kadramom. Slabo poznat u našoj kuhinji, on je nezaobilazni sastojak svih indijskih mešavina začina. Izuzetno mirisan i jedinstvenog ukusa, prednost dajemo zelenom u odnosu na crni, njega ćete dodavati u svoju mešavinu začina po sopstvenom ukusu, manje ili više, kako vama prija. Dobre mešavine nema i bez nezaobilaznog cimeta za slatkoću i toplinu, zatim crnog bibera, koji čaju daje ljutkasti ukus, djumbira zbog svežine i oštrine, malo semena anisa ili komorača, koji će dati poseban ljutkasti ukus, kao Negro bombone, a ova dva začina možete zameniti i zvezdastim anisom, samo u manjoj količini, jer je njegov ukus jači. I na kraju su tu i nezaobilazni karanfilić, koji je jakog i gotovo mošusnog ukusa i seme korijandera, slatkasto i blago, koje će dati citrusnu i svežu notu.

U nastavku vam nudimo osnovni recept za chai latte, a vi se uvek možete igrati začinima, dodavati malo više one koje volite, kako biste napravili svoju, jedinstvenu mešavinu, po vašem ukusu. Jednom kada je napravite, ovu mešavinu začina možete koristiti ne samo u čaju, već i u smutijima, kao i kolačima i ostalim slatkim dizanim testima sa jabukama, kuglofima, mafinima.  Lista mogućnosti je podugačka.

Recept za chai mešavinu

  • 2 kašike crnog bibera u zrnu ili 1/2 kašike mlevenog
  • 2 štapića cimeta ili 2 kašike mlevenog
  • 2 kašike djumbira u prahu
  • 6 mahuna kardamoma  ili 1 kašika mlevenog
  • 10 celih karanfilića ili 1 kašika mlevenog
  • 1 ceo muskatni oraščić ili 1/2 kašike mlevenog

Postupak: Sve začine pojedinačno izmeljite u aparatu za mlevenje kafe, (najbolje je da koristite aparat koji više ne koristite za kafu), pa polako u činijicu prebacite jedan po jedan mleveni začin, tako što ćete ih propustiti kroz najfiniju mrežastu cediljku, kako bi uhvatili komadiće začina, koji nisu dovoljno samleveni. Njih vratite u mlin i usitnite. Ukoliko koristite već samlevene začine preskočite ovaj korak. U činijici sve izmlevene začine dobro promešajte, pa ih zatim prebacite u staklenu teglicu sa odličnim zatvaračem, idealno vakumiranim. Rok upotrebe začina je do šest meseci. Ovu mešavinu čuvajte na suvom i tamnom mestu.

Recept za chai latte

za jednu osobu

Sastojci:

  • 1/2 kašičice chai mešavine
  • 125 ml vode
  • 125 ml mleka po izboru (ukoliko ne koristite mlečne proizvode, kokosovo, kao i ovseno naročito lepo idu uz ovaj čaj)
  • 1 kesica crnog čaja
  • med ili zaslađivač po ukusu

Postupak: U šerpicu stavite začine i dolijte vodu. Ostavite vodu da provri, pa zatim skinite šerpicu sa ringle i dodajte joj kesicu čaja. Ostavite čaj da se potapa nekih 3 do 5 minuta, uz zavisnosti koliko jak čaj volite. Kesicu zatim izvadite, čaj prespite u šolju lagano, kako biste mlevene začine izostavili. Zatim čaju dolijte ugrejano mleko. Ukoliko želite penasti napitak, napravite mlečnu penu tako što ćete mleko mutiti mutilicom za nes ili koristite francusku presu za kafu. Čaj na kraju zasladite po ukusu i pospite prstohvatom cimeta.

* Ukoliko volite da sve svoje recepte pravite bez upotreba prečica, onda evo i tradicionalnog postupka.

Sastojci:

za 2 velike šolje

  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • 4 karanfilića
  • 1 zvezdasti anis
  • 4 zelena kardamoma
  • 2 manja štapića cimeta
  • komadić svežeg đumbira
  • 400 ml vode
  • 3 kesica crnog čaja
  • ekstrakt vanile (opciono)

Postupak: Biber, karanfilić, zvezdani anis i kardamom blago tučkom izmrvite u avanu, ili pažljivo prignječite ravnom stranom širokog noža na dasci za sečenje, kako bi se začini otvorili. Zatim začine prebacite u šerpicu i dodaje dva manja štapića cimeta podeljena na pola. Zagrejte šerpicu i blago promešajte začine. Toplota će učiniti da začini puste svoja ulja i dalju jači ukus i aromu. Sada u šerpicu dodajte hladnu vodu i komadić svežeg đumbira, isečen na više sitnijih delova. Kada voda proključa, smanjite temperaturu, ali ostavite sve na ringli još pet minuta. Što se duže začini budu kuvali u kipućoj vodi, jači će biti njihov ukus u čaju. Nakon pet minuta isključite ringlu, ali nemojte skidati šerpicu, već joj dodajte tri kesice crnog čaja. Kesice čaja ostavite 3 do 5 minuta da se potapaju, pa ih zatim izvadite. Sada mešavinu procedite, pa joj dodajte ekstrakt vanile ukoliko želite. Sve zajedno prebacite u šolje i dodajte toplo mleko, koje ste prethodno, ukoliko želite penu, umutili. Čaj zasladite medom ili zaslađivačem po ukusu.

Oznake: , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
1 share