Recept za aromatični kakao napitak 

Da li ima nešto tako ukusno,  toplo i prijatno, kao što je šolja vrućeg kakaa? Ukoliko želimo sebi i drugima da pružimo pravo zadovoljstvo, onda ćemo da počnemo od najkvalitetnijih i najzdravijih namirnica, bez šećera, nepotrebnih masnoća, emulgatora i aditiva. Jer upravo to ćete naći u već gotovim kakao mešavinama. Zato za vaš domaći kakao napitak krenite od pakovanja sirovog kakaa u prahu, po mogućstvu organskog, čiji su kvalitet, bogat ukus, boja i aroma, neuporedivi u odnosu na drugorazredne proizvode i zamene koje su prisutne na tržištu.

Sirovi kakao prah se dobija preradom ploda drveta kakaovac. U tehnološkom procesu se, nakon fermentacije i prženja, zrna kakaa više puta melju i pri tom se dobija kakao masa u obliku paste u čijem sastavu su kakao maslac i suve, nemasne čestice kakaa. Kada se iz kakao mase istisne kakao maslac, ostatak se melje u fini kakao prah, koji je bogat prirodnim antioksidansima, enzimima, vlaknima i ostalim nutrijentima.

Kakao je izuzetno zdrav, pa se zato i kaže da je i crna čokolada, uprkos mastima i šećeru, u malim količinama zdrava. Za razliku od mlečne ili bele, crna čokolada u svom sastavu ima procentualno najviše kakao mase, dok je mlečna ima mnogo manje. Zanimljivo je da se bela čokolada uopšte zove čokolada, jer ona ne sadrži kakao masu, već se pravi od kakao maslaca, šećera i mleka u prahu uz dodatke emulgatora i drugih aditiva u manjem procentu. U nekim zemljama čokoladom ne mogu da se zovu konditorski proizvodi ukoliko nemaju minimum 60% udela kakao mase u svom sastavu, dok se crnom čokoladom na tržištu ne može zvati proizvod koji u sebi ne sadrži minimum 70% kakao mase. Što je njen udeo veći, a procenat šećera manji, to je i čokolada zdravija. Tvrdnje, da je crna čokolada zdrava za naše srce, zbog antioksidanasa flavanola, koji pomažu u održavanju elastičnosti krvnih sudova i normalnog proticanja krvi u njima, su preterane, jer se flavanoli, u procesu alkalizacije kakao zrna zarad smanjenja njihove kiselosti, najčešće uklanjaju.

Kakao kao superhrana

Kakao je odličan izvor magnezijuma, minerala koji je neophodan za opuštanje mišiča i za dobar rad nervnog sistema, kao i naše kardiovaskularno zdravlje. Kakao prah sadrži i malu količinu kofeina, odnosno njegove sestre, molekula teobromina, gorkog alkaloida, obično 1/20 deo količine kofeina koji ćemo naći u velikoj šolji kafe. Zato je kakao blagi stimulans, ali i odličan mood boster i antidepresant, jer sadrži feel -good neurotransmitere, serotonin i feniletilamin, koji nam podižu raspoloženje.

 

Chai – spiced topli kakao

Sastojci:

 • 1 šolja mleka po izboru
 • 1 kašika sirovog kakaa
 • 1 kašičica chai mešavine začina
 • 1 kašika javorovog sirupa, stevije ili meda

* recept za chai mešavinu začina: 1 kašičica cimeta, 1/4 kašičice muskatnog oraščića, 1/4 kašičice karanfilića, 1/2 kašičice đumbira i 1/4 kašičice kardamoma

Meksički topli kakao

Sastojci:

 • 1 šolja mleka po izboru
 • 1/2 kašičice cimeta
 • 1 kašika sirovog kakaa
 • 1/2 kašičica vanile
 • mrvica soli
 • mrvica mlevene čili papričice
 • 1 kašika javorovog sirupa, stevije ili meda

Postupak za oba recepta je isti: sve suve sastojke sipajte u šolju i dobro promešajte, pa im dodajte vrlo malo vode, kako biste uz mešanje dobili glatku smesu. Lagano, uz dalje mešanje, smesi dodajte vruće mleko. Kada sve lepo izmešate, ukoliko želite, napitak zasladite po ukusu medom, stevijom ili javorovim sirupom.

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela