Prvorođena deca imaju bolje intelektualne veštine, istraživanja pokazuju

Istraživanje sprovedeno na Edinburškom univerzitetu je pokazalo da prvorođenčad poseduju superiornije veštine razmišljanja u odnosu na svoju mlađu braću i sestre, jer dobijaju više mentalne stimulacije od svojih roditelja.

I dok je studija otkrila da sva deca od roditelja dobijaju istu količinu emotivne podrške, prvorođeni generalno dobijaju više pomoći oko zadataka koje razvijaju veštine razmišljanja.  Ekonomisti sa Edinburškog  i Sidnejskog univerziteta su ispitali podatke koje je prikupio Američki biro za statistiku tržišta rada u kojima je primećeno da su prvorođeni postizali bolje IQ rezultate na testovima već od svoje prve godine.  Studija je objavljena u Journal of Human Resources, a tokom nje je praćeno skoro pet hiljada dece od rođenja do četrnaeste godine, kojom prilikom su deca testirana svake dve godine.

Istraživači su izjavili da ovi rezultati objašnjavaju i takozvani “efekat redosleda dece”, jer se pokazalo da deca koja su u porodici prva rođena obično imaju i viši nivo obrazovanja i bolje zarađuju u daljem životu. Prvorođena deca su generalno pokazala bolje rezultate na testovima čitanja, povezivanja istih slova, imena, čitanju pojedinačne reči naglas i prepoznavanju pojmova prikazanih na slikama.

Istraživači su takođe skupljali i informacije koje su se odnosile na sredinu u kojoj je dete odrastalo, kao što su porodično poreklo i socijalno ekonomski status. Istraživanje je dodatno pokazalo da kako su roditelji dobijali više dece tako se i njihovo ponašanje menjalo, pri čemu su ostalu decu manje mentalno stimulisali, i manje sa njima radili na čitanju, hobijima ili usvajanju veštine sviranja na muzičkom instrumentu. Takođe su se majke pušači, za razliku od prve u ostalim trudnoćama manje ustezale od pušenja.

Dr Ana Nuevo-Chiquero sa edinburškog Ekonomskog fakulteta kaže da ovi rezultati “pokazuju da velika odstupanja roditelja u ponašanju prema prvorođenom i ostaloj deci objašnjavaju razliku u nivou obrazovanja i kasnijem uspehu dece u poslu i na tržištu rada.”

Istraživači naglašavaju da prednosti starije dece počinju veoma rano, naročito se to odnosi na period prve tri godine života, i ovaj trend se nastavlja tokom zajedničkog odrastanja dece u porodici. Ipak biti prvorođen ima i svoje mane. Studija iz 2015. godine navodi da oko 20% prvorođenih razvije kratkovidost za razliku od svoje mlađe braće i sestara.

Izvor: theguardian.com

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 podela