Pravilna nega suve kože — mini vodič

Suva koža nastaje usled nedostatka vlage u njenim gornjim slojevima i često je posledica oslabljene sposobnosti kože da kontroliše gubitak vlage. Ova pojava može da nastane usled čestog kupanja, upotrebe neodgovarajućeg sapuna, prirodnog procesa starenja ili određenih zdravstvenih stanja. Veliki broj nas će u nekom trenutku biti u situaciji da se bori sa suvom kožom, ali tokom hladnijeg perioda godine, suva koža može biti i posledica hladnog i suvog zimskog vazduha.

Tokom zimskih meseci može da se desi da naša koža počne da crveni, postane gruba ili da odreaguje svrabom. Ovi simptomi nastaju jer hladan zimski vazduh znači nisku vlažnost, kako na otvorenom, tako i zatvorenom prostoru. Sadržaj vode u epidermisu – spoljašnjem sloju kože – ima tendenciju da odražava nivo vlage okolne sredine. Dobra vest je da postoje jednostavni i povoljni načini kako da ublažimo zimsku suvu kožu, poznatu i kao zimski svrab ili zimska kseroza.

Redovno hidridajte vašu kožu
Hidratantne kreme, koji pružaju vlažnost gornjem sloju kože, predstavljaju prvi korak u borbi protiv suve kože. One sadrže tri glavne vrste sastojaka: humektante, koji pomažu u privlačenju vode, u njih spadaju ceramidi, glicerin, sorbitol, hijaluronska kiselina i lecitin. Sledeći set sastojaka su petrolatum tj, vazelin, silikon, lanolin i mineralno ulje – koji „zapečaćuju“ vodu u koži, kako bi se ona duže zadržala. I na kraju su tu i emolijenti u koje spadaju linolna, linolenska i laurinska kiselina, koji daju koži glatki izgled, tako što popunjavaju prostor između njenih ćelija.

Uopšteno, što je gušća i masnija hidratantna krema, to će ona biti efikasnija. Neki od najefikasnijih i najjeftinijih preparata su petrolatum, odnosno vazelin i hidratantna ulja, kao što je mineralno ulje, pa stoga i njihova široka primena u industriji preparata za negu kože. Vazelin i mineralna ulja ne sadrže vodu i najefikasniji su kada se nanose dok je koža još uvek vlažna od kupanja, jer stvaraju nevidljivi tanak sloj, kojim zapečaćuju vodu koju je koža upila. Ostala sredstva za hidrataciju sadrže vodu i ulje u različitom odnosu, manje su masna od vazelina i ulja, pa je to glavni razlog njihove veće kozmetičke privlačnosti.

Iako su izuzetno efikasni u hidridanju kože, moramo da spomenemo jedno veliko ALI, kada pričamo o proizvodima koji se dobijaju prepadom nafte, a to su mineralna ulja i vazelin, koji je poznat još i kao beli parafin. U kozmetičkoj industriji se koriste ova jedinjenja u svom najčistijem obliku, ali postoji nekoliko studija koje navode kako se i mineralna ulja i parafin uneti preko kože, akumuliraju vremenom u našem organizmu i potencijalno su kancerogeni. Ne postoji još uvek jedinstven zaključak o njihovoj štetnosti. Zato predlažemo da uvek čitate sastav preparata i da ukoliko ste u situaciji birate prirodno. Kao zdravu alternativu koristite preparate koji u sebi sadrže ši puter ili izaberite prirodna ulja nevena, jojobe, avokada ili pšeničnih klica.

9 katkih i efikasnih načina protiv suve kože:

  1. U zatvorenim prostorijama zimi koristite ovlaživače vazduha. Podesite ih na 60%,  to će biti dovoljno da nadomesti vlažnost koju je gornji sloj kože izgubio. Isto tako na grejnim telima u vašem domu možete koristiti i posude sa vodom. Ograničite kupanje ili tuširanje na 5 do 10 minuta. Duže pranje može da ukloni dosta od prirodnog masnog omotača kože i da izazove gubljenje vlage. Koristite mlaku, a ne vruću vodu, jer velika temperatura može da spere prirodnu masnoću kože, koja formira njenu zaštitnu barijeru i vezuju vlagu. Kada koži nedostaju lipidi, ona postaje suva, deluje zategnuto i grubo.
  2. Smanjite upotrebu sapuna na minimum, sem na delovima tela gde je to svakodnevno neophodno. Koristite sapune koji sadrže hidratantnu kremu i izaberite gelove za tuširanje koje u sebi ne sadrže sapun. Izbegavajte sapune sa parfemima, kao i proizvode koje sadrže alkohol, jer će oni skinuti zaštitni sloj prirodnih masnoća sa vaše kože.
  3. Kako biste izbegli oštećenje kože, ne upotrebljavajte grube sunđere, četke i peškiriće za pranje. Ukoliko ih pak upotrebljavate, lagano njima prelazite preko kože. Iz istog razloga ne trljajte grubo kožu peškirom, već je osušite uz lagano utapkavanje.
  4. Hidratantno sredstvo, bilo da je to krema, losion ili ulje, nanesite ogmah nakom kupanja, ili još bolje dok je vaša koža  blago vlažna. To će vam pomoći da se popuni prostor između ćelija i da zapečatite vodu u njoj.
  5. Ukoliko koristite ulje ili guste kreme, kako biste smanjili masan osećaj nanesite malu količinu na dlan, a zatim preparat utrljavajte u kožu tela, sve dok ne prestanete da osećate masnoću preparata.
  6. Ne češite se. U većini slučajeva hidratantna krema može da ublaži svrab. Isto tako možete da koristite hladna pakovanja kako bi ste svrab ublažili.
  7. Koristite deteržente za pranje veša koji ne sadrže mirise i izbegavajte omekšivače, jer oni znaju da iritiraju kožu.
  8. Ukoliko imate osetljivu kožu sklonu svrabu, izbegavajte da nosite vunu i druge tkanine.
  9. Uvek, čak i zimi, na lice nanesite kremu sa zaštitnim faktorom, koja će vašu kožu štititi od negativnih uticaja zračenja i prevremenog starenja.

Suva koža obično nije ozbiljan zdravstveni problem, ali može izazvati ozbiljne komplikacije, kao što su hronični ekcem ili krvarenje iz pukotina nastalih pucanjem suve kože, koje kada postanu dovoljno duboke izazivaju pucanje kapilara. Druga moguća komplikacija je sekundarna bakterijska infekcija, koja se manifestuje crvenilom, otokom i gnojem, što neretko zahteva antibiotiksku terapiju. Ukoliko ste primetili neke od ovih simptoma ili imate izuzetno suvu kožu, obratite se svom lekaru za adekvatnu terapiju.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela