Pesto od mente sa prezlama

Po receptu Massima Botture, čoveka koji se nalazi iza osterije Francescana u Modeni sa 3 Mišelin zvezdice, restorana koji je dvaput poneo titulu najboljeg na svetu.

Bottura je oduvek bio inspirisan jednostavnim i svima dostupnim sastojcima i tradicionalnim receptima. Ovaj nekonvencionalni pesto, u kome skromne mrvice hleba zamenjuju ekskluzivne pinjole, je uvršćen i u knjigu Bread is Gold: Extraordinary Meals with Ordinary Ingredients, koja sadrži preko 165 recepata, čiji autori su poznata imena svetske gastro scene, a sve sa jasnom idejom da se od najobičnijih, svakodnevnih namirnica, koje često i bacamo, jer ne znamo šta bi sa njima, mogu praviti izuzetna, ukusna, jednostavna i ekonomična jela.

Recept za 600 g testenine

Sastojci za pesto:

  • 200g listova bosiljka
  • 50g listova potočarke
  • 120g listova slatke nane
  • 25g starog hleba od kojih ćemo napraviti mrvice ili već kupljenih prezli
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 2 kašike esktra devičanskog maslinovog ulja
  • 50g parmezana
  • soli po ukusu

Uputstvo: Prvo napravite pesto tako što ćete u snažan blender ili multipraktik staviti listove nane, potočarke i bosiljka, dodati prezle, beli luk i 5 kockica leda, koje se stavljaju kako bi se smesa lakše sjedinila, a i da listovi ne oksidiraju, već zadrže svoju svežu, zelenu boju. Kada ste sve dobro sjedinili dodajte 2 kašike maslinovog ulja, parmezan i so po ukusu. Ukoliko vam se učini da je pesto blago gorkog ukusa, to je zbog začinskog bilja, dodajte mu prstvohvat šećera, kako bi izbalansirali ukus. Voda, odnosno kockice leda, koje delimično zamenjuju ulje, kao i hlebne mrvice, umesto pinjola, će učiniti ovaj pesto lakšim, manje masnim i manje kaloričnim.

Ukoliko pravite manje količine paste, upotrebićete manje pesta, pa ostatak možete da stavite u teglicu, nalijete tankim slojem maslinovog ulja i odložite u frižider, gde može da stoji od 5 do 7 dana. Ukoliko pesto želite da zamrznete, koristite posude za led, a smesi ne dodajete parmezan, jer će se njegov ukus promeniti u zamrzivaču. Sir dodajte naknadno, kada odmrznete pesto i spremni ste da ga koristite.

U ovom receptu možete da koristite koju god želite pastu, ali su sa sosovima najbolje paste koje nisu glatke, već imaju intrigantne forme, kao što su fusili, te lako primaju i zadržavaju sos na sebi. U prethodno posoljenu kipuću vodu dodajte pastu i skuvajte je po uputstvu ili al dente. Nakon što ste je ocedili, pastu prebacite u veliku činiju i prelijte je sosom. Sve dobro promešajte. Ovako spremljenom jelu možete dodati i seckani, što sitniji, čeri paradajz, kojim će jelo dobiti na blagoj kiselosti i svežini. Za kraj pastu možete dodatno posuti parmezanom i krupnijim mrvicama, prethodno tostiranog hleba.

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela