Pečeni beli luk

Beli luk je superhrana bogata antioksidansima, čuvar je našeg srca i pomaze nam u borbi protiv virusa i bakterija. Ali isto tako poseduje neverovatnu moć transformacije. Bela namirnica, oštrog ukusa i prepoznatljivog mirisa, kada se ispeče, postaje nešto sasvim drugo.

Postupak: oljuštite glavicu belog luka od spoljne ljuske. Isecite joj vrh, tako da čenovi budu blago otvoreni, a da ostanu spojeni na dnu. U pleh poređajte alu foliju isečenu na kvadrate. Svaku glavicu pojedinačno položite na foliju vrhom naviše. Zalijte beli luk maslinovim uljem tako da uđe među čenove. Svaki čen ponaosob uvijte u foliju. Pecite na 200° C u rerni 45-50 minuta.

Kada je gotov, beli luk će poprimiti karamel boju i mekanu teksturu. Izvadite glavice iz folije da se ohlade, a zatim svaki čen izvadite iz opne, tako što ćete ga prstima uštinuti za dno.

Čeka vas iznenađenje. Osobine sirovog belog luka su se izgubile, a neke nove su stupile na scenu. Nema više ostrok mirisa, a ukus je neprepoznatljiv, blag i sladak. I da napomenemo, da se ovako mnogo lakše vari.

Ovako pečen beli luk možete propasirati, posoliti i njime premazati tostirani hleb. Ili ga možete dodati krompir pireu, pastama, raznim umacima, salatama, testu za hleb. Idejama nema kraja.

Ovako pripremljen beli luk možete držati u frižideru do 2 nedelje, a u zamrzivaču do 3 meseca.

 

Foto: Epicurious.com

 

Oznake: , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela