Pasta al Limone — italijanska pasta sa sosom od limuna

Ako ste ljubitelj laganih jela, koja ne zahtevaju previše namirnica, niti vremena, onda je ovaj klasik sa juga Italije pravi izbor za vas. Pasta sa sosom od limuna je tradicionalno potekla iz Kampanije, tačnije sa Amalfi obale i Sorentinskog poluostrva. Ovo područje blage klime, koje izlazi na Tirensko more, poznato je po uzgajanju krupnog i sočnog limuna, izuzetnog kvaliteta.

Za pastu sa sosom od limuna postoji više verzija recepta: bez sira, sa kozijim sirom, neutralnom pavlakom ili rikotom. Neki recepti podrazumevaju beli luk, neki su sasvim bez luka. Što se tiše aromatičnih začina možete da birate između peršuna, bosiljka ili majčine dušice. Od pasta možete koristiti gotovo sve što vam je po volji. Poenta je da ovaj klasik možete prilagoditi vašem ukusu, kombinovati namirnice, dodavati ili oduzimati ukuse, začine, količine, sve dok ne pronađete onaj savršeni balans koji će zadovoljiti vaše nepce.

Sastojci: 

Za 4 osobe

  • 400 g paste * (spaghetti, linguini, tagliolini) **
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka srednje veličine
  • 1 limun (po mogućstvu organski i nevoskiran)
  • 100 g tvrdog sira i još malo za posipanje (može Parmigiano Reggiano ili Grana Padano)
  • malo (svežeg) peršuna ili bosiljka ili majčine dušice
  • so i biber

* 100 grama po osobi, ovo se odnosi na suvu pastu. Ukoliko koristite svežu, povećajte količinu po osobi, jer za razliku od sveže, suva pasta kuvanjem povećava svoju zapreminu. 

** Tradicionalno ovo jelo se sprema sa dugom pastom. Što je površina paste šira, to će sos bolje na nju prianjati. Mi obično biramo linguine.

Postupak: Stavite pastu da se kuva u slanoj vodi. Na ovaj način će pasta imati ukus, kao i voda u kojoj se kuva, koju ćemo kasnije iskoristiti za sos. Količina vode treba da bude tek tolika da dobro pokrije pastu, jer će manja količina vode sadržati više skroba, koji će sosu, kada mu budemo dodali vodu, dati satenski ukus. Pastu kuvajte skoro al dente, recimo minut kraće nego što piše na pakovanju. Mada, najbolje je pastu probati i ukoliko je spolja meka, a unutra još uvek pruža solidan otpor pod zubima, skinite je sa šporeta, jer ćemo je dokuvati u sosu. Ne želimo da bude prekuvana i premekana. To kvari teksturu kompletkog jela. Ovo pravilo važi i sva sva jela od paste, naročito ako planirate da pastu kasnije pomešate sa toplim sosom. Pre nego što pastu procedite, sačuvajte pola šolje vode u kojoj se kuvala za kasnije. Voda od paste će nam pomoći da izbalansiramo gustinu sosa, kao i da mu damo određenu teksturu i sjaj. Pastu ocedite, ne ispirajte, želite je toplu, a pored toga ispiranjem ukljanjate i skrob, na koji se sos lepi.

Dok se pasta kuva, na najsitnije izrendajte koricu dobro opranog limuna, najbolje organskog i po mogućstvu onog nevoskiranog. Ukoliko je limun ispskan voskom, njega ćete skinuti dobrim trljanjem pod mlazom vode ili upotrebom četke za pranje povrća, mada realno i neupotrebljavana četkica za zube može da uradi posao. Nemojte rendati beli unutrašnji deo korice, jer je on gorak i uticaće na krajnji ukus jela. Za ovaj recept je dovoljna i ravna kašika korice. Kada ste završili sa rednanjem, limun iscedite i sačuvajte sok za kasnije.

U istu posudu u kojoj ste kuvali pastu, samo je prebrišite od vode, kako ne bi došlo do prskanja kada je vratite na ringlu, sipajte kašiku maslinovog ulja, kome će te dodati sitno seckani beli luk i limunovu koricu. Uz mešanje na srednjoj nižoj temperaturi, minut – dva, luk će omekšati, a limun će pustiti svoje arome. Isključite ringlu, ali posudu ostavite na njoj, pa u nju sipajte toplu i oceđenu pastu u koju ćete lagano umešati sitno rendani sir, da se topi, pri čemu ćete dobiti gust sos. Sir će ovom jelu dati kremastu teksturu, kao i fin, pun ukus. Kada ste umešali sav sir, polako dolivajte, malo po malo, vodu u kojoj ste kuvali pastu, kako biste razredili sos do željene gustine. Uz stalno mešanje na još toploj ringli, pasta će se dokuvati. Skinite sve sa ringle, pa dodajte malo limunovog soka. Promešajte, probajte. Sada prilagodite ukus jela svom ukusu, dodajući još malo limunovog soka, bibera i soli po potrebi. Pred kraj umešajte sitno seckani peršun. Pastu servirajte u tanjire. Možete je preliti sa malo maslinovog ulja i posuti sa još sira.

Buon appetito! 

 

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
30 podela