Ovaj deo tela odaje vaše godine

Koža vrata je, u odnosu na kožu lica, po prirodi tanja, suvlja — zbog manjeg broja lojnih žlezda —  i sklona boranju mnogo više od kože lica, a opet, mnogi od nas tokom redovne nege zapostavljaju ovaj dela tela. Neretko se dogodi da lice, pošto mu se posvećuje mnogo veća pažnja, zadrži elastičnost, jedrost i mladolikost, dok bore na vratu počinju da predstavljaju problem.

Vrat je, kao i lice, stalno izložen elementima spoljne sredine — suncu, vetru, zagađenjima — i retko kad je pokriven. Koža vrata, u odnosu na lice, ima manje matičnih ćelija koje imaju funkciju da obnavljaju njeno tkivo. Stoga je ona i manje sposobna da se oporavi od štetnih uticaja faktora koji doprinose njenom prevremenom starenju. Zato pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da pravilno negujete ovaj deo vašeg tela, kako bi zadržao mladalački izgled, elastičnost i zategnutost.

1. Kreme za zaštitnim faktorom

Dnevna nega kože lica i vrata ne može da se zamisli bez kreme sa zaštitnim faktorom. Tokom godine kada sunčevo zračenje nije jako, dovoljna je krema sa zaštitnim faktorom 15, dok je tokom leta neophodno lice, vrat i dekolte zaštititi kremama sa faktorom 30. Svi ovi preparati u svom sastavu sadrže organske ili neorganske aktivne supstance, koje kožu štite svaka na svoj način. Neophodno je izabrati kremu prema svom tipu kože, kao i redovno je nanositi pre svakog boravka na suncu i prema upustvu.

2. Kreme za negu

Dnevne i noćne kreme, serumi i ostali preparati se neizostavno nanose na lice, ali vrat često ostaje zanemaren,sve dok se ne pojave prvi znaci starenja. Osnovno pravilo koje treba da usvojite jeste da sve što radite sa svojim lice u smislu nege kože i krema koje nanosite, trebalo bi da radite i na vratu, uključujući i dekolte. Ujutru nanesite antioksidansni serum sa vitaminom C, jer ovaj aktivni sastojak stimuliše kolagen i smanjuje pigmentaciju, čime će koža povratiti svoj sjaj, a njen ton će postati ujednačen. Ne zaboravite da koža vrata i dekoltea vole hidriranje, pa ih redovno negujte hidratantnim kremama.

3. Položaj glave prilikom gledanja u ekran

Neprestano gledamo pognute glave u naše telefone i uređaje, a takav položaj doprinosi pojavi dubokih, horizontalnih linija, koje se javljaju na vratu. Ovo konstantno boranje kože može da dovede do prekida kontinuiteta tkiva i time izazove stalne i duboke bore. Iako većina nas ne može u potpunosti da izbegne ovakve situacije, potrebno je povesti računa o položaju našeg telefona, laptopa i ostalih ekrana i držiti ih što više u nivou očiju, ako je to moguće.

4. Noćna nega i regeneracija

U večernju rutinu nege kože obavezno ubacite kremu koja sadrži retinol. Ovaj izuzetno snažni anti-aging sastojak, u pitanju je aktivni vitamin A, pomaže da se povrati punoća kože, utiče na povećanje proizvodnje kolagena, kako bi se smanjile bore, povećavla glatkoća i poboljšala tekstura kože. Pošto je koža na vratu tanja i osetljivija od drugih područja našeg tela, „manje je više“ kada je u pitanju retinol. Samo mala njegova količina je dovoljna.

5. Ukoliko želite ozbiljnije rezultate

Prirodno, s vremenom masni jastučići na licu padaju ili se opuštaju, što stvara podvaljak, a konture vrata postaju manje definisane. Vidljive linije polako počinju da se formiraju na prednjoj strani vrata, dajući privid da tu ima mnogo više kože nego što ju je bilo u mladosti. Ovo opuštanje kože se obično dešava oko 40 godine ili malo kasnije. Redovna upotreba proizvoda za negu može da poboljša samo površinski izgled, ali ako želite dublje i trajnije rezultate, zatezanje i učvrsćivanje, onda je vreme da razmislite o profesionalnim nehiruriškim tretmanima, kao što je na primer zamrzavanje masnih ćelija, koje može da pomogne u definisanju i zatezanju vrata i kontura vilice. Ne zaboravite da svi tretmani imaju ograničeno vreme trajanja rezultata i trebalo bi ih redovno ponavljati.

Starenje je prirodan proces i ne treba ga se plašiti. Stvar je ličnog odnosa prema sebi adekvatno i redovno se negovati.

 

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela