Istraživanje: opasnost vreba u limunu i ledu

Posle čitanja ovog teksta dobro ćete razmisliti da li da sledeći put zatražite krišku limuna ili led u piću.

Za vodu sa limunom se smatra da ima pozitivno dejstvo na zdravlje, gubitak kilograma, kao i na ubrzavanje metabolizma, ali najnovija istraživanja ukazuju da treba biti veoma oprezan pri naručivanju vode sa limunom ili ledom u restoranu.

Istraživači sa univerziteta Clemson u SAD  su se pozabavili bakteriološkom ispravnošću garnirunga koji se obično dodaje pićima. Interesovalo ih je koji je procenat preživljavanja bakterije ešerihije koli na limunu i ledu po restoranima.

Ono što su istraživači pronašli je zabrinjavajuće: vlažan limun apsorbuje 100% bakterija, dok suv apsorbuje 30%.  Studija, objavljena juna 2017. godina, dalje navodi da će limun koji se drži na sobnoj temepraturi nakon 24 časa imati povećanu koncentraciju ešerihije u odnosu na limun koji se drži u hladnjaku. Ni situacija sa ledom nije mnogo bolja. Led pokupi do 83 % bakterija. Bakterije se u restoranima nalaze na daskama za sečenje, noževima i ostalom priboru, kao i na rukama zaposlenih. Još jedna slična studija je ukazala na postojanje patogena —  bakterija, virusa i gljivica u ledu, koje ni jak alkohol ne može da uništi.

 

 

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela