Obojite svoje balkone i bašte u jesen uz hrizanteme

Jesenje ruže ili hrizanteme su neizostavni element jesenjeg dekora balkona i bašti. Dolaze nam u različitim bojama, a u ovo doba godine najčešće ih viđamo na pijacama i garden centrima u loptastim žbunovima. Uz adekvatnu negu ove biljke mogu da traju i godinama.

Hirzanteme, ili kako ih još zovu jesenje ili zimske ruže, su dobile naziv po starogrčkim rečima chrysos zlato i anthemon cvet. Pored zlatno žute, postoje i u raznim drugim bojama. Hrizanteme mogu da se gaje u baštama kao rezano cveće, a postoje i one žbunaste, kojima ćemo se baviti u ovom tekstu. Pošto je sada pravo vreme za njihovu kupovinu, evo kratkog vodiča za pravilan izbor i njihovu negu. 

Izbor hrizanteme

Prilikom izbora biljke obratite pažnju na njene listove, da su zdravi i da nisu suvi. Sledeće treba da obratite pažnju je zemlja u saksiji, koja treba da je vlažna, što znači da je biljka redovno dobijala vodu. Kada okrenete saksiju naopačke, ukoliko žilice korena biljke vire kroz njene rupe, biljku ćete morati odmah po kupovini da presadite u veću saksiju.  I na kraju ono najvažnije, odlučite se za biljku sa još uvek čvrsto zatvorenim pupoljcima, jer ćete u njenom bogatom cvatu moći da uživate duže vreme.

Nega jesenje ruže u saksiji

Hrizanteme imaju tendenciju da im se žilice korena uvijaju jedna oko druge i čvrsto prodiru kroz zemlju, pri čemu otežavaju zemlji zadržavanje vode. Zato im morate pružiti više prostora kako bi se koren širio, a biljka imala mogućnost da iz zemlje uzima vodu. Ako ste pri kupovini ustanovili da je biljka prerasla saksiju potrebno ju je presaditi u saksiju broj veću. Ne samo što ćete omogućiti biljci normalno razvijanje, već ćete produžiti i dužinu njenog cvetanja.

Presađivanje: Okrenite saksiju naopačke, pa blagim tapkanjem istresite biljku. Umotani koren blago rastresite sa spoljne strane i biljku postavite u veću saksiju na visini na kojoj je biljka prethodno bila. Saksiju ispunite humusom i dobro natopite vodom.

Hrizanteme vole vodu, tako da dnevno proveravajte da li je zemlja suva. Najbolje je biljku zalivati ujutro i to samo ukoliko je zemlja sasvim suva. Nemojte preterivati sa zalivanjem, jer rizikujete da vam koren istruli od vlage. Hrizanteme vole da budu umereno osunčane. Jutarnje sunce im najvise prija, dok popodne više vole delimičan hlad. Redovno uklanjanje cvetova koji su završili svoje cvetanje omogućava biljci da ulozi energiju u nove pupoljke, a samim tim ćete vi duže uživati u lepoti njenih cvati.

Ukoliko želite da zadržite biljku i za sledeću godinu, kada dođe hladnije vreme smestite je u prostoriju gde će biti zastićena od mrazeva. Zalivajte je sporadično i umereno, samo kada je zemlja izuzetno suva, jer će biljka biti u hibernaciji. Jesenje ruže možete zalivati tečnim đubrivom jednom u dve nedelje tokom proleća, pre nego što se pojave prvi pupoljci.

Pri presađivanju u baštu treba voditi računa o sledećem: izabrati deo bašte koji ima najmanje 6 sati sunca tokom dana. Potrebno je da je zemljište propusno. Iskopajte rupu nešto veću od saksije u kojoj je biljka zasađena. Blago rastresite sa svih strana njen koren i presadite je na istu dubinu na kojoj je bila u saksiji. Nanesite humus i dobro je zalijte. Proveravajte dnevno kako biljka napreduje i prvih nekoliko dana je redovno i umereno zalivajte.  
Presadjivanje bi trebalo obaviti pre prvog mraza. Ukoliko je mraz česta pojava u vašim krajevima, biljku od smrzavanja zaštitite malčem. Sa dolaskom proleća i toplog vremena uklonite malč. Kada počnu da se pojavljuju novi, prolećni listovi, biljku ravnomerno skratite, kako biste uklonili proslogodišnje izdanke i podstakli novi rast. Možete je oblikovati u loptu. Kada novi izdanci izrastu biljku možete hraniti organskim djubrivom svake 2 nedelje, sve do pojave prvih pupoljaka. 
Kako biste izbegli da dobijete stapićaste izdranke nejednake visine i biljku neprivlačne forme, kada biljka bude dostigla visinu od 15-20 cm, negde sredinom jula, počnite da joj otkidajte vrhove. Na ovaj način podstičete biljku da se račva i daje bogat bokorasti izgled i mnoštvo pupoljaka.
Nega hrizantema je fina umetnost, koja zahteva malo prakse i strpljenja, a za uzvrat pruža puno uživanja u lepoti boja i cvetova. 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela