Novembarski favoriti

Ovog meseca vam preporučujemo da uživate u sledećem:

1. Ubistvo u Orijent Ekspresu se smatra za najpoznatije delo Agate Kristi. Knjiga objavljena pre 83 godine, decenijama ne prestaje da izaziva interesovanje kod publike. Njena najnovija filmska adaptacija nas je motivisala da se vratimo originalnom delu — romanu. Priča je jednostavna, ubistvo iznenadno, a njegovi motivi mračni. Poaro je u Istanbulu i hitno ga pozivaju da se vrati u London. On se ukrcava na luksuzni Orijent Ekspres u kome mu u vagonu prve klase društvo pravi neobična i internacionalna mešavina putnika iz svih sfera života. Ali ono što počinje kao udobno luksuzno putovanje, pretvara se u napetu miteriju. Voz prolazi kroz Jugoslaviju i negde kod Vinkovaca biva zavejan. Malo iza ponoći čuje se neobičan krik, a svetlost jutra otkriva krvavi žločin. Ostaje da se otkrije ko je ubica.

2. Roibos čaj je naš apsolutni favorit ove sezone. Punog je i izuzetno prijatnog aromatičnog ukusa i neobične ćilibarne boje. Sviđa nam se jer ne sadrži kofein i savršen je za večernje uživanje uz uzbudljivu seriju. Napravite sebi jednu veliku šolju i pripremite se za naš sledeći predlog.

3. Serija Mindhunter je zasnovana na istinitim događajima i prati priču dvojice FBI detektiva koji čine pionirske korake u kriminalističkom profilisanju onoga što će oni nazvati serijski ubica. Sedamdesetih godina prošlog veka FBI je tapkao u mraku. Nekada je važilo da su brutalni zločini i ubistva bili motivisani koristoljubljem, a onda su se pojavila ubistva i zločini za koje je teško pronaći motiv, sem da je motiv postoji u glavi ubice. Da li se neko zao rodi ili vremenom postane zao? I šta je to što je serijskog ubicu učinilo zlim, to je kopkalo ovu dvojicu detektiva. Ovde su jurnjave policijskim kolima i pucnjave zamenjenje izuzetno napetim dijalozima, koji će vas navesti da na neke stvari počnete da gledate drugačije. Dostupno je svih deset epizoda prve sezone, a zbog odličnog prijema kod publike najavljena je i druga sezona.

4. Muzej savremene umetnosti u parku Ušće na Novom Beogradu. Posle čitave decenije renovirani MSU je ponovo otvoren za posete. Izložba Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti obuhvata preko 300 radova koji su obeležili savremenu umetnost na ovim prostorima, od početka 20. veka do danas. Izbložba sadrži dela nekih od velikih imena iz mejnstrim umetničke prakse, ali isto tako i neke subverzivne i značajne radove, marignalizovanih pravaca i umetnika. Kako se budete penjali na više nivoe muzejske zgrade, tako ćete i hronološki putovati kroz istorijski razvoj savremene umetnosti na ovim prostorima, kroz njene pravce, pokrete i tendencije. Isto tako obratite pažnju na male ispuste u enterijeru zgrade, koji zalaze u prostore parka i okolni eksterijer sa namenskim belim klupama koje čine odmarališta za posetioce. Tu možete da se odmorite uživajući u pogledu na park sa jedne strane, a sa druge strane na reku Savu i Kalemegdansku tvrđavu. A što se tiče same zgrade Muzeja, koja predstavlja pravo remek delo, uzevši u obzir epohu i kontekst u kome je nastala, ona je rad arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine.

5. Unesite prirodu u vaš dom. Jesen je doba kada sve počinje da miruje, ali neke biljke tek onda pokazuju svoju lepotu. Među njima su pirakanta vatrenih bobica, praznična božikovina sjajnih listova, berberis jarkih boja i hedera helix, kako to otmeno zvuči, a zapravo je skromni bršljan u pitanju. U vazu sa malo vode stavite nekoliko ovih grančica. Ili napravite venčiće od ovih biljaka kao stonu dekoraciju. Dopunite ih po kojom svećom. Iznenadićete se koliko efektno i elegantno deluje ova sasvim jednostavna kombinacija.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela