Nega kože lica: saveti stručnjaka

Redovno čišćenje je važan korak u dnevnoj nezi kože lica. Ukoliko lice očistite temeljno, svi proizvodi koje budete nanosili će biti mnogo efikasniji. Kvalitetni serumi i hidratantne kreme mogu da budu skupi, a mi želimo da im omogućimo da koži pruže najbolji efekat.

Evo šta preporučuju dermatolozi i kozmetičari, koje su najčešće greške, a koje korake nikako ne preskakati, kad se radi o nezi kože lica.

 

Greška #1: Ne čistite lice ujutru i uveče

Retko ko od nas čisti lice dvaput dnevno. Mislimo da ako smo uveče, pred spavanje, detaljno skinuli svu šminku i nečistoće, nema potrebe čistiti lice ujutro. E, tu grešimo. U toku sna mi se znojimo, naša koža se obnavlja i ljušti i luči masnoće. Ujutro je neophodno sve ostatke noćnih aktivnosti ukloniti, tako što ćete lice prebrisati micelarnom vodom kružnim pokretima, kako bismo probudili cirkulaciju i kožu pripremili da efikasnije primi preparate za dnevnu negu.

 

Greška #2: Ne perete ruke

 

Pre nego što krenete da očistite lice sredstvom za čiščenje, morate prvo oprati ruke. Zašto je ovo bitno? Grešimo ako mislimo da ćemo ruke oprati dok budemo prali lice, već ćemo samo nečistoću i bakterije sa ruku preneti na lice.

 

Greška #3: Koristite suviše jak piling

 

Čišćenjem se čisti lice, a piling ima sasvim drugačiji efekat. Nema potrebe da piling koristite svaki dan na svom licu, niti da on bude izuzetno jak. Česta greška osoba sa bubuljicama ili problematičnom kožom jeste da misle da će ukoliko više čiste ili često koriste piling, stanje kože da se popravi. Međutim, preterana upotreba pilinga ili pranje lica će samo da iritira kožu i pogorša veće postojeće stanje. Ukoliko želite da obavite nežni piling lica, savet je da koristite peškiriće ili muslinsku tkaninu, kojom ćete ukloniti svu nečistoću, istovremeno lagano masirajući i eksfolirajući kožu. Kada je reč o sušenju lica posle čišćenja, nežno obrišite kožu, ne trljajte je.

 

Greška #4: Previše vruća ili hladna voda 

 

Temperatura vode je ključna. Možda mislite da je potrebno koristiti vruću vodu da biste otvorili pore tokom čišćenja i hladnu vodu za kraj, kako biste pore zatvorili,  ali to jednostavno nije tačno. Odlučite se za mlaku vodu, jer isuviše vruća voda može dovesti do suvoće, iritacije i crvenila kože.

 

Greška #5: Duplo čišćenje

Duplo čišćenje kože lica je sada trend. Ali ne slažu se svi stručnjaci sa ovim, jer smatraju da ukoliko ste lice jednom očistili kako treba, to je sasvim dovoljno. Ključna stvar je pravilnom negom rešiti probleme kože. Make up treba koristiti da istaknemo najlepše na našem licu, a ne da prikrijemo probleme. Generalno je problem sa višestrukim čišćenjima to što se ovako narušava zaštitna funkcija kože i to nije dobro. Važno je shvatiti da preterano čista koža znači da ste otišli ​​predaleko, a koža nakon čišćenja ne bi trebalo da ima osećaj zatezanja. Ukoliko ste imali jaču ili večernju šminku, onda je duplo čišćenje opravdano.

 

Greška # 6: Korišćenje kreme ili balzama

 

Koje sredstvo ćete izabrati da njime očistite lice je veoma bitno. Stručnjaci preporučuju gel ili penu za čišćenje, umesto krema ili balsama, jer ovi drugi za sobom ostavljaju trag, mogu da izazovu zapušavanje pora, iritaciju i da naruše prirodni proces hidratacije vaše kože. Sve ovo može da dovede do smanjenja sposobnost vaše kože da apsorbuje proizvode koje primenjujete nakon čišćenja. Blagi gel ili pena će uraditi odličan posao, a mogu da se koriste i uveče i ujutru.

 

Greška # 7: Spravice za mehaničko čiščenje lica

 

Uređaji za čišćenje, kao što su FOREO ili Clarisonic, mogu biti odličan dodatak rutini nege lica. Oni su naročito osobama koje dosta vremena provode napolju u gradskim sredinama sa zagađenjem. Zagađenje iz vazduha može dovesti do pojave znaka starenja kože poput hiperpigmentacije, a mehaničko čišćenje ovim spravicama detaljno čisti i uklanja sve nečistoće. Koliko često ćemo da kotistimo spravicu zavisi od našeg tipa kože —masna, kombinovana koža će tolerisati češće korišćenje nego tanka, suva koža. Kao i kod svih aspekata čišćenja, manje je više. Ove spravice ne treba koristiti više od triput nedeljno. Isto tako, kod osoba sa problematičnom kožom, problemima zapaljenja kao što su akne ili rozacea-prsti su najbolji alat za čišćenje.

 

Greška # 8: Izbegavanje kiselina

 

Kiselina je prijatelj naše kože. Najiskrenije. Zato upotrebljavajte sredstvo za dnevno čišćenje koje sadrži u sebi dobar balans aktivnih sastojaka, kao što su salicilna, mlečna ili glikolna kiselina. Ove kiseline će očistiti i deblokirati kožu bez skidanja njenog zaštitnog sloja. Savet je da ukoliko do sada niste koristili proizvode sa aktivnim sastojcima, počnite sa nežnim sredstvom za čišćenje, a zatim nekoliko nedelja kasnije uvedite proizvod koji sadrži alfa hidroksi ili beta hidroksi kiseline.

Foto Robert Jaso

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela