Nega cveća: biljke vole da se kupaju

Održavanje sobnih biljaka traži dosta vremena i pažnje, a zapravo može da bude aktivnost koja ne zahteva preterani napor. Kao i svi predmeti u našem domu i biljke traže detaljno čišćenje. Iako ih redovno brišete, na biljakama se često prašina akumulira u najnezgodnijim mestima, pregibima, udubljenjima, zadnjoj strani listova, a zbog svoje strukture i teksture, nekada je brisanje prašine izazov.

Na svu sreću postoji mnogo jednostavnije rešenje. Svakih nekoliko nedelja, a naročito u toplim mesecima, svoje kućne biljke dobro istuširajte. Smestite ih u kadu ili kabinu, namestite umereni mlaz vode na prijatno hladnu temperaturu i biljke dobro istuširajte. Po potrebi prstima masirajte listove i drške, kako bi se naslage prašine bolje sprale. Ukoliko imate baštu, ovo možete uraditi i napolju. I naravno, pre nego što ih vratite na svoje mesto, biljke ostavite da se dobro ocede i osuše.

Ovakvo redovno tuširanje će smanjiti mogućnost infestacije insektima, kao i oboljevanje biljaka od parazitskih bolesti; tuširanje takođe omogućava da voda dobro prodre prodre u zemlju do samog korena biljke, što je veoma značajno i na kraju na ovaj način se isprira i ostatak đubriva, koji ste možda koristili u prethodnom periodu. Većina biljki apsorbuje vlagu iz vazduha kroz svoje listove, ali to neće biti moguće ukoliko su listovi prekriveni slojevima prašine. Posle dobrog tuširanja ćete se samo iznenaditi koliko sjajno, zdravo i zeleno igledaju vaše čiste biljke.

Savet: kaktuse i druge sukulente nemojte tuširati, jer njima ne odgovara velika količina vode. Umesto toga njih povremeno prebrišite navlaženim sunđerom.

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela