Mindfulness — tehnika prisutnosti

Mindfulness — svesna pažnja, prisutnost i fokusiranje na trenutni momenat – pozitivno utiče na naše raspoloženje i celokupno blagostanje duha i tela. Mindfulness je deo i meditativne prakse, kada sedite mirno u tišini, zatvorenih očiju. I dok je meditacija samo jedna od mindfulness tehnika, prisutnost ili svesnu pažnju možete da vežbate i tako što ćete biti svesni svakog budnog momenta tokom svojih aktivnosti.
 
Na primer, umesto da multitaskujete i pokušavate da uradite dve, tri stvari odjednom, na primer da jedete dok gledate TV, pokušajte da upražnjavate „single-tasking.“ Ovo znači da radite jednu po jednu stvar, svakoj poklanjajući potpunu pažnju. Dok jedete jabuku, perete zube ili mazite svog psa, usporite proces i budite svesni svakog zalogaja, svakog pokreta vaše ruke na glavi vašeg ljubimca, prigrlite sve senzacije, nek vam sva čula rade.
 
Cilj mindfulness tehnike jeste da postignete stanje prisutnosti i fokusirane opuštenosti tako što ćete svesno da obraćate pažnju na vaše misli i osećaje bez donošenja suda o njima. Evo kako ova tehnika izgleda u praksi po preporukama Harvard Special Health Report Positive Psychology.
 
– Osnovna mindfulness meditacija
Sedite u tišini i fokusirajte se na disanje ili na jednu reč — om ili mir, koju ćete tiho da ponavljate. Dozvolite svojim mislima da dođu i prođu bez da razmišljate o njima, a zatim se ponovo fokusirajte na vaš disanje ili izabranu reč.
 
– Telesne senzacije
Primećujte diskretne osećaje po telu, kao što su blagi svrab ili peckanje, ne razmišljajte o njima, pustite ih da prođu. Budite svesni senzacija po svom celom telu, od glave do pete.
 
– Zvuci i prizori
Primećujte zvuke, prizore, mirise, ukuse i dodire. Budite ih svesni, nemojte razmišljati o njima, pustite ih da prođu.
 
– Emocije
Dopustite vašim emocijama da budu prisutne, ne razmisljajte o njima. Prepoznajte ih kako koja navire — radost, tuga, sreća.
 
– Odupiranje nagonima
Kada osetite nagon ili žudnju — za preteranom hranom, alkoholom ili ka neželjenom ponašanju, prepoznajte nagon. Svesno opažajte kako se vaše telo oseća, kako se vi osećate. Zamenite nagon saznanjem da je osećaj trenutni i da će proći.
Samo 20 minuta dnevno vežbi mindfulness disanja pozitivno utiču na smanjenje stresa i anksioznosti, na kvalitetniji san, bolje pamćenje, fokusiranost i raspoloženje.
 
Izvor: health.harvard.edu

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela