Mali kuhinjski trikovi — začinsko bilje

Zamrznuto začinsko bilje

Na dasci sitno iseckajte sveže začinsko bilje. Rasporedite ga u kalup za led sa pregradicama. Svaku pregradicu napunite začinskim biljem do pola, a zatim dolijte vode do vrha. Koristite kipuću vodu. Na ovaj način ćete blanširati začine pre zamrzavanja i tako im zadržati ukus i boju. Dešava se da sveže bilje, na niskim temepraturama, poprimi braon boju i izgubi svoj ukus. Posudu za led uvijte u plastičnu foliju i ostavite u zamrzivaču preko noći.

Kada dobijete zamrznute kockice, prebacite ih u kesice za zamrzivač, obeležite koji začin je u njima i zapišite datum. Tako pripremljeno začinsko bilje čuvajte u zamrzivaču do upotrebe ili narednih 12 meseci. Ovaj način je odličan za zamrzavanje delikatnih začina, kao što su peršun, korijander, nana, vlašac i mirođija. Prilikom kuvanja njih dodajte jelu u poslednjem trenutku.

Zamrznuto začinsko bilje u ulju

Kockice zamrznutog začinskog bilja su idealne za zimske gulaše, jela sa krompirom i generalno recepte u kojima se koristi ulje. Postupak je isti, kao kod zamrzavanja sa vodom ili možete u procesoru usitniti začine, dodatim im malo ulja i dobijenu smesu rasporediti u kalupe i zamrznuti. Prilikom pripreme hrane, kockicu sa začinskim biljem u ulju ćete koristiti na početku recepta, kao bazu za jelo. Začinska bilja najbolje za zamrzavanje u ulju su ruzmarin, majčina dušica, origano i žalfija.

Aromatična so sa bosiljkom i vlašcem

  • 10g svežih listova bosiljka
  • 1 kašika svežih listova vlašca
  • 6 kašika krupne soli

U food procesor stavite 3 kašike soli i začinsko bilje i sameljite sve sastojke zajedno, sve dok zeleniš ne bude fino usitnjen. Ovoj mešavini dodajte još 3 kašike soli, sve dobro promešajte i rasporedite u tankom sloju u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Mešavinu ostavite da se suši na sobnoj temperaturi naredna 24 sata. Ovako dobijenu aromatičnu so prebacite u posudu, koja ima vakum poklopac. Možete je upotrebljavati naredna 4 meseca u raznim jelima sa povrćem, ribom ili na primer pastama. Ovo je samo jedan od načina za dobijanje aromatične soli, dok vi možete dodavati začine po svom ukusu.

 

 

Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela