Kurkuma latte i ovsena kaša

Kurkuma (Curcuma longa lat.) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije đumbira, poreklom iz Jugoistočne Azije. Biljka, tačnije njen rizom koji je izvor jarko žute boje, koristila se najpre zbog svog žutog pigmenta, a zatim je ušla u upotrebu i kao začin. Kukruma se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih antioksidativnih, antibakterijskih i antinflamatornih osobina. Isto tako se smatra da kurkuma potpomaže dobrom varenju.

Rizom kurkume sadrži pigment kurkumin, kome se priprisuju pozitivna dejstva na zdravlje. Iako se često naziva i šafranom siromašnih, zbog svoje boje, kurkuma po ukusu ne podseća na šafran. Sveži rizom kurkume, koji izgleda kao mali prst đumbira, je intenzivno, gotovo neon žut i slatkastog je ukusa. Treba biti obazriv pri rukovanju svežim korenom, jer boji sve sa čime dođe u dodir. Mlevena sušena kurkuma, koja je dostupna kao začin u svim supermarketima, je manje intenzivne boje, ostavlja mnogo blaže tragove, ali je drugačijeg ukusa. Mlevena kurkuma je obavezni sastojak svih začinskih mešavina karija, i za razliku od sveže, ukus kurkume u prahu je blago gorak i može da dominira nad ukusima drugih začina. Kurkuma nema široku primenu u Zapadnoj medicini, a dosadašnje studije su pokazale da njeni sastojci mogu da imaju raznoliko terapeutsko dejstvo. 

Kurkuma latte ili zlatno mleko

za 1 osobu

  • 350 ml bademovog ili mleka po želji
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • prstohvat bibera (opcionalno)
  • prstohvat đumbira u prahu (opcionalno)
  • cimet u prahu po želji
  • muskatni oraščić u prahu po želji
  • med, sirup od agave ili zaslađivač po želji

Postupak: U manju posudu sipati mleko, dodati mu kokosovo ulje i ugrejati gotovo do vrenja. Skinuti posudu sa ringle i u mleko dodavati začine uz stalno mešanje, najbolje ručnom žicom koja se koristi za spravljanje sosova. Mleko zasladiti i dobro promešati. Ovako dobijen latte prespite u šolju. Ukoliko želite penasti efekat sipajte do pola latte u šolju, zatim upotrebite mutilicu za nes. Napravite penu, a zatim lagano dospite ostatak lattea. Dekorišite ga sa još malo cimeta ili muskatnog oraščića za izgled i ukus.

Pasta od kurkume

Ukoliko želite da uvek imate unapred pripremljenu pastu od kukrume, kojoj ćete samo dodati zagrejano mleko, postupak je sledeći:

  • kurkuma u prahu
  • voda

U tiganj sipajte kurkumu u prahu i dodajte joj malo vode. Mešajte na srednjoj temperaturi. Voda i kurkuma će polako da formiraju pastu. Mešajte nekih 5 minuta uz povremeno dodavanje vode, kad god se pasta previše zgusne. Ovako napravljenu pastu odložite u frižider u manjoj staklenoj tegli. Kada želite da napravite latte, zagrejte mleko i kokosovo ulje, kao u prethodnom receptu, dodajte kašičicu paste i ostale začine. I vaš latte je spreman. Pastu od kurkume možete držati u frižideru do 3 dana. Možete je dodati u pilav, preliti preko povrća koje ćete grilovati, ili dodati testu za hleb.

Ovsena kaša sa kukrumom

za 1 osobu

Sastojci:

  • 70 g ovsenih pahuljica
  • 300 ml biljnog ili mleka po izboru
  • ¼ kašičice kurkume u prahu
  • vrlo malo crnog bibera
  • cimeta po ukusu
  • prstohvat soli
  • ¼ kašike vanilinog ekstrakta
  •  kokosovog ulja po ukusu (opcionalno)

Postupak: U manju posudu stavite pahuljice i sve začine. Dodajte mleko i mešajte dok ne skuvate kašu. Ukoliko želite ređu kašu, dodajte još mleka ili vode. U vrelu kašu dobro umešajte kokosovo ulje. Prespite kašu u činiju i dodajte joj svežu bananu, isečenu na kolutove, kao i semenke, orašaste plodove ili drugo voće po ukusu. Slatkoću kaše možete pojačati kašikom meda ili drugog prirodnog zaslađivača.

Prijatno!

 

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela