Krem čorbica od paškanata i jabuka

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 srednje glavice luka, iseckanog
  • 600g paškanata, oljuštenog i iseckanog na kockice od 2 cm
  • 2 čena belog luka, usitnjenog
  • 600g jabuka, najbolje Ajdared ili Jonatan, oljuštenih i isečenih na kockice
  • 1 litar bujona (zamena 1 cela i 1/3 kockice supe rastvorene u 1 l vode)
  • 150ml mleka ili neutralne pavlake za kuvanje
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • so i biber, po potrebi

Postupak: Sipajte maslinovo ulje u veliki tiganj i na srednjoj temperaturi proprižite luk i paškanat nekih 15 minuta ili dok luk ne omekša. Po potrebi dolijte vodu. Zatim dodajte beli luk i jabuke i sve blago propržite još nekih 2 minuta, taman da ublaži oštrina belog luka, jabuke poprime blagu boju. Zatim sve sastojke prebacite u odgovarajući lonac i dodajte bujon. Pustite da  čorbica proključa, a zatim smanjite temperaturu i na srednjoj jačini kuvajte narednih 20 minuta ili dok paškanat sasvim ne omekša. Sklonite lonac sa ringle i sav sadržaj iz njega prebacite u blender. Blendajte dok ne dobijete kremastu i izjednačenu smesu. Zatim joj dodajte mleko ili pavlaku za kuvanje u zavisnosti od gustine koju želite da postignete. Sve zajedno dobro izmešajte i probajte. Sada dodajte muskatni oraščić i ako ima potrebe biber i so. Ovako dobijenu čorbicu vratite na ringlu i zagtrejte. Prilikom služenja joj dodajte parmezan isečen na listiće.

Ukoliko volite pikantan ukus, prethodni recept samo malo izmenite. Luku i paškanatu u tiganju dodajte 1 kašičicu kari začina, 1/2 kašičice mlevene kurkume i  1/2  kašičicu mlevenog  ili celu kašičicu oljuštenog, svežeg, sitno rendanog đumbira. Ostatak postupka ponovite, jedino izostavite muskatni oraščić.

Paškanat je dvogodišnja biljka, koja je u našoj kuhinji nepravedno zapostavljena. Pripada istoj porodici u kojoj su šargarepa, mirođija, peršun i kim. Koren paškanata je odličan izvor rastvorljivih vlakana, koji pozitivno utiču na holesterol, a takođe sadrži minerale, najviše kalijum, koji snižava krvni pritisak , kao i vitamine, naročito C i E, koji kao antioksidansi pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela