Koliko često treba menjati peškire

Onog trenutka kada čist peškir uzmete u ruke da se obrišete, on više nije čist. Jednostavno, peškir postaje idealna podloga za razmnožavanje različitih bakterija, gljivica i odlično stanište za mrtve ćelije kože, analne i urinarne sekrete i još mnoge druge mikrobe koji već obitavaju u vašem kupatilu i samo čekaju priliku da skoče na vaš peškir  – uključujući i kapljice sadržaja toalet šolje.

Iako većina ovih mikroba neće ugroziti vaše zdravlje, s obzirom da dobar deo dolazi iz vašeg tela, ono što zabrinjava je brzina kojom se ovi mikroorganizmi razmnožavaju. Pitanje je koliko puta možemo da iskoristimo peškir, pre nego što količina klica na njemu postane zabrinavajuća? „Mikrobiolog i patolog sa Medicinske škole Univerziteta New York, Philip Tierno kaže da isti pešikir možemo da koristimo tri puta, pod uslovom da ga svaki put nakon korišćenja dobro osušimo. „Veoma je važno da nakon upotrebe peškir bude u sredini koja nije vlažna i okačen tako da može kompletno da se osuši. Vlažan peškir je kao petrijeva šolja sa odgovarajućim supstratom za mikroogranizme, koji se njime hrane. Pored toga, javljaju se i neprijatni mirisi, a čim osetimo takav miris iz peškira, nema sumnje da na njemu ima mikroba i vreme je za pranje“.

Zašto su peškiri idealna sredina za razmnožavanje mikroorganizama? Zato što ispunjavaju mnoge uslove za njihov uspešan razvoj, a to su vlaga, topla tempetura, kiseonik, hrana i neutralni pH, odnosno kiselost sredine. Pošto ljudsko telo nudi iste idealne uslove, to je i razlog zašto nas mikroobi prekrivaju, spolja i iznutra.

Kada obrišete peškirom svoje telo, vlaga, ali i druge telesne izlučevine, kao i ostaci vaše kože, se talože na peškiru. Ljudska koža predstavlja hranu, a vlaga daje vodu neutralne kiselosti, koji su idealni uslovi za mikrobe. Većina njih nije opasna za nas, jer dolazi od nas i već postoji u našem okruženju, ali zato treba voditi računa da svoj peškir ne delimo sa drugima, jer rizikujemo da dođemo u kontakt sa mikroorganizmima koje naše telo ne poznaje, kao što je na primer bakterija Staphylococcus aureus, koja može da izazove bubuljicu, čir, ali i infekciju.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela