Koliko često treba da menjamo posteljinu

U proseku mi provedemo više od trećine  naših života u krevetu – mestu relaksacije i odmora, ali i prave „botaničke bašte“ bakterija i gljivica, kako kaže mikrobiolog Njujorškog univerziteta, Philip Tierno. Ako ovaj mikroskopski živi svet, koji buja u naborima i prevojima naše posteljine, ostane netaknut malo duže, od njega možemo da se i razbolimo. Da bismo izbegli ovakav scenario, Tierno savetuje da posteljinu menjamo na 7 dana.

Ljudi, u normalnim uslovima, proizvode oko 83 litara znoja u krevetu, svake godine. Kada je napolju vruće i vlažno, vlaga našeg kreveta postaje, kako to naučnici zovu, „idealni medijum za uzgajanje gljiva“. U nedavnoj studiji, čiji je zadatak bio da se proceni nivo gljivične kontaminacije u posteljini, istraživači su otkrili da perjani i sintetički jastuci, stari od 1.5 do 20, godina mogu da sadrže između 4 i 17 različitih vrsta gljivica.

I to nije sve, jer vi ne delite krevet samo sa vašim sopstvenim mikrobima. Osim gljivica i bakterija koje potiču od vašeg znoja, spatuma, ćelija kože i vaginalnih i analnih izlučevina, znamo, ne zvuči privlačno, vi takođe delite krevet i sa stranim mikrobima. A u njih se ubrajaju životinjska perut, polen, prljavština, izlučevine grinja i feces. I ovo nije ceo spisak.

Dovoljno je samo nedelju dana da sada već nečista posteljina počne da izaziva šmrkanje i kijanje, obzirom da su mikrobi u njoj toliko blizu vašim ustima i nosu, da ste primorani da ih udišete. Čak iako zvanično nemate alergiju, od ovoga možete da dobijete alergijsku reakciju.

Još jedan razlog zbog kojeg se vaša posteljina brzo prlja, a na koji ne možete da utičete, ima veze sa gravitacijom. Gravitacija je ta koja sve što se nalazi u krevete vuče u madrac. Dovoljne su jedna ili dve nedelje gomilanja nečistoća i mikroba, pa da počne da vas grebe grlo, svrbi nos, a naročito je to opasno za one koji boluju od ozbiljnih alergija ili astme.

Iako mikrosvet u vašem krevetu ne vidite, samo pitajte sebe „da li želim u tome da spavam“ i promenite posteljinu.

Izvor: sciencealert.com

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela