Kaša od heljde sa bobičavim voćem

Ovaj zaista ukusan obrok ne samo da je zdrav, pun vlakana, vitamina i minerala, već se sastoji od složenih ugljenih hidrata, te će vas držati sitim i pružiti vam više nego dovoljne energije za početak dana.

Heljda, dugo zanemarivano zrno, smatrano skromnom hranom u nekim delovima sveta, zapravo nije žitarica, niti spada u familiju trava. Nazivaju je pseudožitaricom, jer joj je seme, koje se konzumira, bogato ugljenim hidratima. Heljda je u srodstvu sa zeljastim biljkama: kiseljakom i rabarbarom.

Bogata je složenim ugljenim hidratima, amilozom i amilopektinom, koji ne utiču na nagli skok šećera u krvi, kao prosti ugljeni hidrati, kojima obiluju instant kaše. Heljda je odličan izvor proteina, diejtnih vlakana, bogata je sa nekoliko esencijalnih aminokiselina, a dobar je i izvor B vitamina, kao i magnezijuma, mangana i bakra.

Sastojci:

  • 50 g sirove heljde
  • 250 ml biljnog mleka (može i vode)
  • 1 srednje velika banana
  • bobičavo voće, zamrznuto ili sveže, po želji
  • cimet, muskatni orašćić, kakao prah

Odmerite nešto više od 50 g heljdinog zrna — jednu manju količinu ćete izgubiti prilikom ispiranja — i potopite ih u činiju sa vodom da prenoće. Razlog za potapanje je što ćete na ovaj način omekšati ljusku zrna, pa će samo kuvanje, koje zna duže da traje, biti veoma kratko. Drugi razlog je da se iz zrna heljde izvuče fitinska kiselina, kojom su inače bogata semena žitarica, leguminoze i orašasti plodovi. Heljda, konkretno, ima manje fitinske kiseline u svom sastavu od prethodno navedenih namirnica, ali fitinska kiselina za sebe vezuje kalcijum, magnezijum, cink i gvožđe, čineći ih neupotrebljivim u našem organizmu, što zna da bude problem, naročito kod osoba čija se ishrana bazira uglavnom na sirovim semenkama, žitaricama i orašastim plodovima. Odrstanjivanje fitinske kiseline iz namirnica može da se obavi višesatnim potapanjem, fermentacijom ili klijanjem.

Postupak: ispranu heljdu prebacite u posudu za kuvanje i prelijte mlekom. Kašu kuvajte uz povremeno mešanje na srednje jakoj vatri. Ukoliko volite manje gustu kašu, dodajte još malo mleka ili vode. Kada kaša bude gotova prelićete je u činiju ili dublji tanjir u koji ste prethodno isekli bananu na kolutove, dodali bobičavo voće, malo cimeta, muskatnog oraščića i kakaa u prahu po ukusu. Ukoliko želite, kakao možete zameniti kockicom crne čokolade. Za još malo proteina i hrskavu teksturu u kaši, voću dodajte jednu kašićicu čia semenki.

Ako vodite računa o količini prostih šećera birajte mleko bez dodatog šećera, crnu čokoladu sa stevijom i manje zrelu bananu. Ako pravite kašu mlađoj deci, izostavite čia semenke.

Heljda ne sadrži gluten i pogodna je za ishranu osoba koje su na ovaj protein osetljive.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela