Kako pripremiti kuskus na najbolji način

Jednostavan recept za savršenu i vazdušastu alternativu pirinču. Ne samo za tradicionalne arapske tažine sa mesom, već kao i samostalni obrok, kuskus možete jesti uz dodatke koje želite, uz sveže ili bareno povrće, različite prelive i sosove, kao i uz voće i  začine.

Sastojci:

za 2 osobe

  • 200 g kuskusa
  • 250 ml vode

Postupak: Sipajte kuskus u posudu i zatim ga prelijte kipućom vodom. Pokrijte posudu i ostavite nekih 1o minuta da kuskus upije vodu. Posudu otklopite i viljuškom rastresite sadržinu, kako bi dobili vazdušasti i lagani kuskus.

Kuskus (couscous) je neverovatno, izuzetno razvnovrsan u upotrebi. Tradicionalno u zemljama severne Afrike, Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji i Egiptu, kuskusom se naziva širi spektar jela kojima su nezaobilazni sastojak kuvane perlice, koje se takođe zovu kuskus i koje se prave od grubo mlevene semoline, odnosno endosperma zrna durum pšenice, koja se uz dodatak malo vode tradicionalno ručno meša u činiji sa brašnom čime se dobijaju sitne kuglice. Kuskus tehnički nije ni pasta, ali nije ni zrno.U supermarketima možete naići na instant kuskus, koji  je već pripremljen i ne zahteva kuvanje, već je dovoljno da se omekša par minuta u vreloj vodi i spreman je za jelo.

Kuskus možete da služite kao zamenu za pirinač, uz raznovrsna jela, tradicionalno uz severno afrički tažin i gulaše, zatim uz sosove za pastu, raznovrsne prelive, ali i u salatama, toplim ili hladnim, po izboru i u zavisnosti od sezone.

 

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela