Kako prevazići odlaganje obaveza

Svako od nas se sa vremena na vreme suočava sa zadatkom ili obavezom koju treba da obavi, ali nikako mu to ne uspeva. Bilo da je u pitanju običan telefonski razgovor, susret sa nekim, molba ili bilo šta drugo. Znate već, obaveza koja stoji na vašoj „to-do“ listi već duže i sama pomisao na nju izaziva vam nelagodu, a vi, umesto da se sa njom suočite i završite, odlažete je u nedogled, produžavajući sebi agoniju.

Psiholozi ovakvo izbegavanja i odlaganja obaveza nazivaju vrstom samo-sabotaže: kada ignorišemo ili odlažemo neku situaciju na sopstvenu štetu, jer na taj način odlažemo suočavanje sa sopstvenim strahovima i anksioznostima.

Ovakav oblik sabotaže je naročito opasan po ostvarivanje naših ciljeva, jer se svojim ponavaljem samo ojačava. Ako odlažemo zadatak koji ne želimo da uradimo, mi ćemo iskusiti osećaj privremenog olakšanja: trenutno smo to skinuli sa dnevnog reda, bavićemo se time kasnije i slično i matrica ponašanja će se samo nastaviti. Iako je razumevanje šta kod vas lično izaziva strah i nelagodu bitno, još bitnije je da se fokusirate kako da odgovorite na ova osećanja. Jer svaki put kada pokušate da ostvarite svoj cilj, ali vas strah i nelagoda spreče, vi ignorisanjem ili odlaganjem odlažete osećaj straha i neprijatnosti i tako sabotirate sebe.

Kako rešiti ovaj problem? Ne postoji zapravo trik kojim ćete prekinuti ovaj začarani krug. Hteli, ne hteli moraćete kad tad da se suočite sa obavezom koju odlažete. Međutim, kako biste sebi olakšali imajte razumevanja i nemojte biti strogi prema sebi.  Nemojte sebe prekorevati zbog toga što ste situaciju toliko dugo odlagali. Ali ono što možete da uradite jeste da se fokusirajte da prevaziđete neprijatan strah i obavezu konačno ispunite. Možda sve na kraju ispadne mnogo bolje nego što ste zamišljali.
Važno je i da zapamtite da neće svaki put situacija da se odvija onako kako ste vi nadali, ali opet neće biti ni kraj sveta ukoliko do toga dođe. Svako životno iskustvo, pa i ovo, je tu da nas nečemu nauči i ojača. Da biste prevazišli svoje strahove potrebna je praksa. Što se više budete nalazili u situaciji da se sa nelagodnostima i strahovima suočite, to ćete ih lakše prevazilaziti i svoje ciljeve lakše ispunjavati.
Zato započnite svoj dan na pravi način i izaberite jednu stavku, samo jednu, koju ste izuzetno dugo odlagali, da je završite. Emocionalno olakšanje koje ćete osetiti će biti neverovatno.

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela