Kako pravilno naneti parfem — saveti francuskog parfimijera

Omiljeni parfem na koji ćemo mirisati je važan lični izbor, jer govori mnogo o nama, a često nas ljudi po mirisu i pamte. Bilo da parfem kupujete sebi ili na poklon bliskoj osobi, važno je da njegove mirisne note budu postojane i dugotrajne. Da bi parfem i na nama mirisao kao što miriše u bočici i da njegov miris ne izvetri vrlo brzo nakon nanošenja, evo nekoliko saveta koji dolaze od osobe kojoj su parfemi i strast i posao.

Nagrađivani francuski parfimijer, Francis Kurkdjian, koji je sa samo 26 godina za Jean Paul Gaultiera kreirao jedan od najprodavanijih parfema na svetu –  Le Male, otkriva za Vogue pet najvećih grešaka koje žene prave prilikom nanošenja parfema.

NE TRLJAJTE ZGLOB O ZGLOB

Ako po navici stavljate parfem na unutrašnjost ručnih zglobova, a zatim ih trljate jedan o drugi, na taj način uništavate miris. Trenje koje nastaje trljanjem zagreva kožu koja proizvodi prirodne enzime koji menjaju razvoj mirisnih nota, pri čemu su najviše pogođene gornje i srednje note parfema, kao i vremenski period tokom koga se parfemske note razvijaju.

Ako koristite cvetni parfem, toplota koja se trljanjem stvara utiče da on gubi svoju svežinu. Da bi vaš parfem mirisao kako je zamišljeno, kao i da bi trajao duže, nanesite ga jednom na kožu i dopustite da ga koža upije.

NE DRŽITE PARFEME U KUPATILU

Parfem je izuzetno osjetljiv na temperaturne promene i nagle skokove od hladnog do toplog i obratno. Razlike u temperaturi izazivaju hemijske reakcije unutar prirodnih sastojaka parfema kao što je pačuli na primer, što znači da će vaš parfem stariti brže i početi čudno da miriše. Najbolje je držiti parfem na sobnoj temepraturi i u kutiji.

IZABERITE MANJE PAKOVANJE

Ukoliko parfem ne koristite često ili imate više bočica različitih parfema, kiseonik će početi da razbija njihove molekule dok budu stajali neupotrebnljeni. Bočica parfema ima rok trajanja u proseku tri meseca, tokom kojih zadržava svoj originalni miris i boju. Te ako parfem ne planirate da koristite svakodnevno, najbolje je kupiti manje pakovanje. Još jedno rešenje je da ga dekantirate, odnosno prespete u manje bočice i držite u frižideru kako biste održali njegov kvalitet.

NISU SVI SASTOJCI PRIRODNI

Ideja o parfemu koji se sastoji isključivo od prirodnih sastojaka je zaista privlačna, ali tako dobijen miris će vas najverovatnije razočarati. Mošus, koji se ranije dobijao od životinja i koji je verovatno najpopularniji sastojak današnjih parfema, mora da se stvara sintetički. Tu su takođe i druge popularne note poput božura, frezije i đurđevka, koje prirodno ne oslobađaju dovoljno mirisa, tako da nastaju u laboratorijama. Prema Kurkdjianu, idealna formula odličnog parfema je mešavina eteričnih ulja, rastvarača i sintetičkih sastojaka.

PARFEM NANESITE NA KOSU 

Parfem ne traje dugo na suvoj koži i kako Kurkdjian navodi, dok se znojimo naša prirodna ulja uništavaju njegov miris. Da bi ste sprečili da vam se ovo dogodi i da biste zadržali miris parfema na vama duže, najbolje je kožu hidrirati losionom za telo od istog proizvođača sa istim mirisom ili losionom bez mirisa.

Još jedan trik za dugovečnost mirisih nota parfema jeste da ga lagano nanesemo na kosu i maramu, ukoliko je nosimo. I kosa i marama se kreću zajedno sa nama i tako ostavljaju mirisne tragove u vazduhu. Ako stavljate parfem na kožu, ciljajte mesta koja su izložena vazduhu, savetuje Kurkdjian. Ako će vam pulsne tačke, kao što su ručni zglobovi i unutrašnjost laktova biti pokrivene odećom, nema smisla stavljati parfem na njih.

I za kraj pri odabiru parfema uzmite u obzir priliku, kao i garderobu uz koju ćete ga nositi, kada bi mogli jedno drugo da dopune, a vaš parfem najbolje dođe do izražaja.


Oznake: , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela