Kako da vam cveće duže bude sveže

Dobili ste predivan buket na poklon, ili ste sebe obradovali rezanim cvećem sa pijace ili iz bašte.

Evo nekoliko profesionalnih trikova koje koriste cvećari i aranžeri cveća.

  • Pre nego što cveće stavite u vazu skratite mu stabljike. Oštrim makazama svaku stabljiku skratite za pola centimetra pod uglom od 45 stepeni. Na taj način se povećava površina preko koje cvet upija vodu. Ruže su osetljive na mehuriće vazduha koji mogu da uđu u stabljiku prilikom skraćivanja, pa ih je najbolje skraćivati u vodi. Cveće koje ćete staviti zajedno u istu vazu treba da skratite na istu dužinu.

 

  • Pre nego sto rasporedite i aranzirate cvece u vazi, skinite lisce sa donje polovine stabljika. Ako je lisce u vodi ono trune i samim tim je odlicna hrana bakterijama, koje opet mogu da inficiraju celu biljku.

 

  • Cveće stavite u čistu vazu, napunjenu do pola vodom. Korišćenjem čiste posude smanjujete rizik da bakterije i mikroorganizmi inficiraju cveće. Grlo vaze treba da bude odgovarajuće širine kako bi sve stabljike stale. Isto se odnosi i na dubinu posude. Zatim proverite da li svaka stabljika potopljena u vodi. Biljke lakše apsorbuju vodu koja je sobne temperature, zato koristite mlaku vodu.

 

  • Menjajte vodu redovno, svaki dan, kako bila uvek čista i sveža. Dobro isperite vazu i uklonite sa njenih zidova sve biljne ostatke, kako bi smanjili mogućnost pojave bakterija. Stabljike možete po malo da skraćujete, na svakih 3 dana, prilikom menjanja vode.

 

  • I još jedan veoma koristan trik je da koristite „hranu za cveće“, koja će omogućiti biljkama da napreduju. Potrebni su vam limun, šećer i malo izbaljivača za veš. Na litar vode sipajte oko 30 ml soka limuna, dodajte veliku kašiku sećera, a zatim dodajte nekoliko kapi izbeljivača. Šećer hrani i daje energiju biljci, kiselina limunovog soka stabilizuje boju i kiselost vode, a izbeljivač ubija bakterije i gljivice. Nemoje preterivati sa limunovim sokom, jer previse kiseline može da škodi. Ukoliko imate male vaze dovoljno je da stavite nekoliko kapi limunovog soka i prstohvat šećera uz kap, dve izbeljivača.

Oznake: , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela