Kako da presadite novogodišnju jelku

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu prirodne novogodišnje jelke ove godine, onda vam predlažemo da se odlučite za drvo sa busenom. Nakon što ste u njemu uživali tokom praznika, drvo možete zasaditi u bašti ili ispred zgrade u kojoj živite. U godinama koje slede, ono će biti lepa uspomena na jednu Novu godinu.

Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da vam drvo bude zdravo tokom praznika i kako ga uspešno presaditi.

  • Drvo sa busenom smestite u posudu adekvatne veličine. Izaberite plastičnu saksiju ili veću posudu sa odgovarajućom tacnom, koju zatim možete da uvijete u dekodativni papir ili tkaninu. Juta je uvek dobar izbor. Saksiju možete smestiti i u veću dekorativnu korpu.

 

  • Posudu napunite zemljom ili peskom. Pesak je dovoljno dobar supstrat za nekoliko nedelja koliko će drvo biti unutar kuće.

 

  • Dok je vaše drvo u kući, potrebno je da svakodnevno održavate njegov koren vlažnim tako što će te ga umereno zalivati. Umesto zalivanja možete koristiti i kockice leda koje ćete položiti na busen, kako bi se ravnomerno otapale i korenu pružale potrebnu vodu.

 

  • U vreme kupovine drvo će biti dormantno i bitno je da održite to njegovo stanje uspavanosti. To ćete učiniti tako što ćete ga držati dalje od radijatora i svih izvora toplote. Svo zimzeleno drveće je naviklo na niske temeprature i na toplotu će reagovati panično, odbacivanjem listova, odnosno iglice, kako bi što manje gubilo vodu. Još jedan prirodni razlog zašto zimzeleno drveće gubi iglice jeste i biljni hormon etilen. On signalizira drvetu da odbacuje iglice. A etilen nastaje usled različitih uticaja sredine, fizičkih ili drugih stresnih promena koje drvetu ne prijaju. Banane su poznate po tome što isparavaju etilen, zato ih nemojte držati u blizini novogodišnje jelke.

 

  • Drvo možete držati u svom domu najviše 5- 10 dana nakon što ste ga kupili. Posle ovog perioda ono će izađi iz faze mirovanja i počeće da se budi. Da biste ovo predupredili drvo premestite u hladniju sredinu, na terasu, hodnik ili baštu, zajedno sa saksijom u kojoj je. I vodite računa da dobija dovoljno svetla, jer mu je ono potrebno da preživi.

 

  • Pre nego što zasadite drvo, ukoliko su temepraturne razlike između spoljašne sredine i sredine u kojoj je bilo velike, ostavite ga nekih deset dana u hladnijoj sredini, da se aklimatizuje. I dalje vodite računa da ima dovoljno vode.

 

  • Ukoliko očekujete da u vreme praznika zemlja u području u kome živite bude srmznuta, a planirate da presadite jelku, rupu iskopajte unapred.

 

  • Rupa treba da bude dve širine korena i dubine koliko i koren drveta. Pre presađivanja proverite da li je koren zdrav, zatim drvo smestite u rupu, nalijte vodom i zaspite zemljom. Zemlju lagano utabajte, a zatim zalijte još jednom. Ukoliko se zemlja oko korena slegla, po potrebni nanesite još jedan njen sloj.

 

  • Ukoliko je mesto na kome ste zasadili drvo nezaklonjeno od vetra, drvo obezbedite jutenim kaiševima i sa dve jače pritke.

 

  • Ukoliko zima bude bez padavina povremeno zalivajte drvo blizu korena. Nastavite tokom godine, naročito prve dve godine rasta i održavajte zemlju oko korena slobodnu od korova.

Najraniji podaci o dekorisanju Božićnog drveta datiru iz 1521. godine iz Alzasa u današnjoj Francuskoj. U Velikoj Britaniji je Božić uz okićeno drvce, božićne pesme i poklone, poćeo da se slavi kada je kraljica Viktorija sklopila brak sa nemačkim princem Albertom, koji je sa sobom preneo bozične običaje iz svoje zemlje. Čarls Dikins je nove viktorijanske obicaje ovekovečio u naširoko popularnoj Božićnoj priči, za koju se smatra da je bila najzaslužnija za popularisanje ovog prazničnog običaja na ostrvu. U Srbiji su prve kićene jelke zabeležene u Vojvodini u 19. veku i to u porodicama imućnijih građana, koji su ovaj običaj preuzeli od svoje rodbine iz Austrije i Nemačke.

 

 

 

 

.

 

 

 

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela