Kako da oporavite biljke nakon preteranog zalivanja

Preterano zalivanje kućnih biljaka je najčešći razlog njihovog neuspevanja. Ali postoji recept kako biljku u takvoj situaciji oporaviti.

Kada je u pitanju nega kućnih biljaka, gotovo uvek je problem previše, a ne premalo pažnje. Zapravo, preterano zalivanje, naročito u zimskim mesecima, poznato je kao neprijatelj broj jedan kućnog cveća.

Koren biljaka koje se preterano zalivaju ne može da apsorbuje kiseonik kako treba, a kiseonik je potreban biljci za preživljavanje. U ovoj situaciji ćelije korena biljke počinju da trule i umiru, bakterijske i gljivične infekcije se brzo šire, a listovi žute i venu. Ovo se dešava i u situaciji kada je biljka u saksiji u kojoj je zemlja isuviše čvrsto nabijena ili nema adekvatnu drenažu, pa dolazi do zadržavanja vode.

Ovakav koren ne može da obezbedi lišću dovoljno vode, što je paradoks, a onda lišće ovakve biljke počne da poprima izgled lišća biljke koja se nedovoljno zaliva. Naravno da ovakva situacija dovodi do zabune, pa se onda biljka, koja se već davi u vodi, dodatno zaliva.

Ako vam se ovo dogodilo, nemojte paničiti. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da povratite kućnu biljku koju ste preterano zalivali.

  • Uklonite biljku iz saksije i dobro pogledajte njen koren. Ako je on gnjecav i braon boje, umesto da je čvrt i beo i ako je zemlja dobro nakvašena, raspada se i oseća na trulez, zadatak vam je da uklonite nezdravi deo korena. Zadržite samo deo korena koji je čvrst i zdrav.

 

  • Isto tako uklonite svo požutelo i uvelo lišće. Ukoliko ste morali da uklonite veliki deo korena, onda takođe proporcionalno skratite biljku od njenog vrha. Koren neće moći da izvuče dovoljno vode da izdržava sve dodatne listove ukoliko ih zadržite. Ovaj postupak vam može izgledati malo radikalno, ali verujte nam, biljka, kojoj je potrebno da se oporavi, će biti pod manjim stresom.

 

  • Kada ste sve ovo uradili, dobro operite celu biljku, a zatim je ponovo zasadite u novu saksiju sa svežom zemljom.  Ili ukoliko želite da ponovo koristite istu saksiju, morate je dobro oribati deteržentom i vrućom vodom, kako biste uklonili tragove inficiranog komposta. Zatim dobro zalijte biljku hladnim čajem od kamilice i kako bi se biljka kompletno oporavila smestite je na dobro osvetljeno mesto, ali ne na direktno sunce. Biljku dalje zalivajte samo povremeno i to onda kada primetite da je zemlja sasvim suva.

Zašto čaj od kamilice? Zato što sadrži razblaženi rastvor prirodnih antimikotičkih i antibakterijskih jedinjenja, koje proizvodi sama biljka kamilice, kako bi se odbranila od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Isto tako čaj od kamilice je mnogo jeftinije sredstvo od komercijalnih preparata, a i sigurno ga već imate u kući. Ukoliko ga nemate, možete koristiti i tradicionalni azijski recept, a to je cimet u prahu.  On ima slična antimikrobska svojstva, samo ga pospite po korenu biljke i površini zemlje pre nego što biljku zalijete.

Foto: Lina Skukauske

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela