Kako da istrajemo u novogodišnjim odlukama

Da li ste krajem decembra napisali čuveni spisak sa novogodišnjim odlukama, jer ste obećali sebi da ćete ovaj puti istrajati i uspeti da uvedete barem jednu promenu u svoj život, da ne odustanete na samom početku i da na spisak zaboravite i pre nego što januar prođe?

Promena, ma koje vrste, čak i ona najmanja, može da bude frustrirajuće iskustvo, jer smo se toliko ustalili u starim navikama, da naš mozak traži lakši put i manje zamaranja, pa nastavlja po starom. Ako želite promene, morate sebe stalno da podsećate, motivišete i korigujete.
Kada budete zavrišili spisak odluka, vreme je da iskreno porazgovarate sa sobom i napravite plan za njihovo uspešno ostvarenje.
Zašto želite promenu?
Bilo da ste odlučili da ćete da jedete zdravije, izgubite kilograme, naučite da se zauzmete za sebe ili promenite posao, dobro razmislite koji je vaš motiv. Kako se sada osećate, a šta će biti drugačije kada budete ostvarili svoj cilj? Da li promenu želite zbog sebe ili zbog drugih? Budite iskreni sa sobom, a vaše razloge ne mora niko da zna.
Da li je vaš cilj realan i dostižan?
Već smo pisali o ciljevima i kakvi oni treba da budu. Mnogi od nas pred sebe stave isuviše veliki zalogaj. Nerealno je i nezdravo izgubiti 20 kg za 3 meseca, kao i istrčati polumaraton, ako pre toga ne trenirate redovno. Za bilo kakvu promenu nemojte biti preambiciozni na početku. Na putu ka ostvarenju velikog cilja čeka vas mnogo malih koraka, koje morate da načinite, jer promena je proces i ne dešava se preko noći. Neka svaki vaš dan bude jedna mala pobeda, kojom ćete biti bliže krajnjem cilju. 
Da li imate plan?Jedna izreka kaže u“koliko niste uspeli da planirate, onda ste planirali da ne uspete“. Budite realni koliko i šta možete da postignete. Na primer slušaću lekcije na španskom utorkom i četvrtkom po pola sata predveče ili radiću mindfulness vežbe 10 minuta svako veče kad odem u krevet. Ovo su sve veoma jednostavne i jasne instrukcije koje ste zadali sebi. Zapišite ih u vaš kalendar i napravite podsetnik na telefonu. Ukoliko želite i kako biste sebe još dodatno motivisali napravite papirnu verziju tabele koja će pratiti vaš napredak ili skinite neku od postojećih aplikacija za telefon.
Nekada je lakše imati podršku u drugima
Razmislite i zapišite sa kim bi mogli da podelite vaše planove, ko bi vam bio najveća podrška, a  možda je ta osoba zainteresovana da vam se pridruži u ciljevima. To može biti vaš supružnik, sestra, mama ili najbolja prijateljica. Isto tako možete da se pridružite grupama na internetu koje se okupljaju oko istog cilja. Iskoristite snagu zajednice, potražite podršku u drugima, podelite svoje putovanje i naučite iz iskustva drugih.
Kako ćete sebe nagraditi posle svake male pobede
Svaki put kada budete ostvarili jedan mali cilj, na putu ka velikom, zastanite, razmislite kako se osećate. Kako ste se osećali na početku procesa, a kako sada. Šta ste mogli na početku, a kakve rezultate postižete sada. Uživajte što duže u vašem uspehu i osećanju ispunjenosti, koje ono sa sobom donosi. I nagradite sebe malom nagradom. Počastite se nekim simboličnim i zasluženim poklonom, koji će biti potvrda vašeg uloženog truda.
Usvajanje promena i ostvarivanje ciljeva je putovanje
Nemojte gubiti nadu, interesovanje i biti ljuti na sebe ukoliko vam ne ide iz prve ili vam se čini da su rezultati mali i spori. Razmislite da li možda negde grešite, da li bi mogli nešto da promenite. Ili ste možda ipak bili malo preambiciozni? Vratite se na vaš cilj i razmislite da li ga treba modifikovati. Unesite promene, a zatim budite srpljivi i optimistični. I ako se neuspeh desi, ništa strašno, probaćete sutra ponovo. I učite iz svakog iskustva. Posadili ste seme promene, sada je na vama da vredno radite.

Oznake: , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela