Hrskavi kolačići sa lavandom i limunovom koricom

Recept koji smo pripremili za vas u sebi nosi interesantnu kombinaciju lavande i limunove korice. Kolačići su po svojoj teksturi hrskavi, dok im limun pruža svežinu, a lavanda daje neobični jedinstveni ukus. Što se lavande tiče, ona ima svoj prepoznatljiv, dominantni ukus i aromu i dodaje se u receptima u manjim količinama, kako bi im dala suptilnu ukusnu notu. Od tipova lavande, najbolje je koristiti one koje imaju niže nivoe kamfora. Lavandula Augustifolia je jedna od njih, a to je i lavanda koju ćete i najčešće naći u prodaji.

Sastojci:

  • 40g sećera u prahu 
  • 100g kokosovog ulja, u čvrstom stanju 
  • 1/4 kašičica soli
  • 1/2 kašičica cvetova lavande
  • strugana korica 2 limuna, nevoskirana, najbolje organska
  • 165g pšeničnog brašna 
  • malo mleka po želji, kokos, badem, pirinač. Mleko dodati samo u slučaju da je testo suvo i da ne možete da formirate sjedinjenu masu
  • malo kristal šećera za hrskavi ukus

Postupak:  Zagrejte rernu na 180°C i pleh obložite pek papirom. U činiju sipajte šećer u prahu, so i kokosovo ulje. Viljuškom sve dobro izjednačite. Važno je da se šećer u prahu dobro sjedini sa kokosovim uljem. Zatim dodajte cvetove lavande, sitno izrendanu koru od 2 limuna. Limunove prethodno dobro izribajte malom četkom za ribanje. Sve još jednom dobro promešajte. Zatim ovoj smesi dodajte brašno tako što ćete da ga prosejavati nad činijom. Lagano umešajte sve sastojke. Nemojte koristiti mikser, suviše je jak za testo koje želite da dobijete. Ukoliko ste dobili masu koja se teško se sjedinjuje, pažljivo dodajte mleko, samo toliko da možete sve da sjedinite u jednu masu. Ne brinite, što je testo suvlje, to će kolačići bolje ispasti.

Smesu razvijte do debljine 4 mm, na prethodno pobrašnjenoj površini i formirajte oblike po želji. Ovako oblikovane kolačiće prebacite u pleh. Pospite ih kristal sećerom, koji ćete zatim lagano utisnuti u svaki kolačić ponaosob. Pecite ih nekih 10 – 12 minuta. Kolačići će lagano početi da poprimaju boju po ivici. Ostavite ih u rerni još koji minut, ali vodite računa da ne pregore, jer to može brzo da se desi. Kada ih budete izvadili iz rerne, kolačići će biti meki u sredini, a tvrdi po ivicama. Otvrdnuće kako se budu hladili. Ovi kolačići su najukusniji kada se potpuno ohlade.

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela