Hrskave leblebije, pečene u rerni

U par koraka pretvorite ovu skromnu namirnicu u ukusnu grickalicu.

Naut, leblebija, slanutak ili slani pasulj, pripada biljnoj familiji bobova. Seme ove mahunarke se kuva, peče ili melje i izuzetno je zastupljeno u kuhinjama Bliskog istoka i Indijskog podkontineta. Bogata belančevinama, vlaknima, folatima i mineralima, leblebija je i odličan izvor gvožđa i fosfora.  

Slane hrskave leblebije

Sastojci:

  • konzerva leblebija (400g)
  • maslinovo ulje
  • so
  • začini — mleveni čili, beli luk, slatka ili ljuta mlevena paprika, garam masala, kari, suvi ili sveži ruzmarin, majčina dušica, origano ili već začin po vašem ukusu

Za ovaj recept ne postoje tačne mere, jer je sve stvar ukusa. Ukoliko volite intenzivnija i pikantnija jela, dodajte više začina, za diskretniji ukus, stavite manje.  

Postupak: Zagrejte rernu na 200 °C. Leblebije ocedite iz konzerve, pa pod mlazom vode dobro isperite. Zatim ih prostrite na ravnu površinu, najbolje čistu i suvu kuhinjsku krpu, da se dobro osuše. Možete ih prebrisati i kuhinjski papirem. Ukoliko naiđete na zrno kome se opna olabavila, skinite je. Sasvim suve leblebije sada prebacite na pleh, obložen pek papirom. Prelijte ih maslinovim uljem i posolite, pa ih dobro promešajte špatulom i ravnomerno rasporedite. Pecite ih u rerni nekih 40 minuta, uz rednovnu proveru i mešanje, kako bi sva zrna fino porumenela.

Gotove leblebije će spolja biti rumene i hrskave, a unutra meke. Ukoliko želite da im dodate začine, onda ih pecite malo kraće, pa ih izvadite iz rerne i dok su još u plehu pospite začinima ili kombinacijom začina po želji, sve dobro promešajte, vodite računa da sva zrna budu raspoređena u jednom sloju, pa nastavite sa još nekih 10-ak minuta pečenja, dok leblebije ne budu gotove. Ukoliko volite citrusne i osvežajaće note, probajte kombinaciju svežeg, sitno seckanog ruzmarina i sitno rendane kore limuna. Ruzmarin i limun promešajte pa pospite po leblebijama nakon nekih 35 minuta pečenja, pa sve ponovo dobro iznova promešajte i nastavite sa pečenjem. Vreme pečenja će dosta zavisiti i od jačine vaše rerne, zato je najbolje da povremeno probate po koje zrno, kako biste znali kada su leblebije gotove. Ovako pripremljene grickalice prebacite u činiju, pa uživajte u njima dok su još tople.

Saveti: Začine nemojte dodavati na samom početku, zato što lako pregore, pa ćete dobiti grickalicu, ne baš tako prijatnog, gorkog ukusa. Ukoliko ste odlučili da preskočite maslinovo ulje, leblebije će biti suvog ukusa i manje hrskave. Zato je ulje ključno za ovaj recept. Kada se ohlade, leblebije kao da poprime drugačiji karakter. Podsećaju na orašaste plodove, gube hrskavost i postaju žilavije, ali svakako ne manje interesantne. Ovako pripremljene leblebije možete koristiti i u drugim jelima, tako što ćete ih posuti po salatama i čorbicama.

Slatke hrskave leblebije

Postupak je isti kao i kod recepta za slane leblebije, samo što ćete preskočiti so, i u plehu leblebije preliti uljem, promešati i peći 35 minuta. Zatim ih još tople prebaciti u činiju, u kojoj ste pomešali 85g meda, kašiku maslinog ulja i manji prstohvat soli. Ovoj kombinaciji možete dodati i cimeta po želji. Leblebije promešajte u činiji, da budu dobro obložene svim sastojcima, pa ih vratite u pleh, rasporedite špatulom i ukoliko želite pospite susamom. Nastavite sa pečenjem još 10ak minuta, uz redovno proveravanje. Ukoliko volite njegov ukus, umesto meda probajte i javorov sirup.

 

Oznake: , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
12 podela