Grčki jogurt sa smokvama, medom i pistaćima

Ovaj lagani, istočno – mediteranski, recept je dokaz da su nekad najjednostavnije stvari i najbolje. Iskoristite sezonu svežih smokava i uz još tri sastojka, napravite zdrav i osvežavajući doručak ili užinu.

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 sveže smokve
  • 500g grčkog jogurta
  • med
  • pistaći

Postupak: Zagrejte kašiku meda u tiganju na umerenoj vatri, pa smokve, isečene na pola, lagano spustite u med sečenom stranom. Ostavite ih da se karamelizuju nekih 5 minuta, dok ne omekšaju, upiju med i poprime boju. U činiju sipajte grčki jogurt, dodajte mu gotove smokve, po želji prelijte sa još malo meda i pospite krupno seckanim pistaćima.

 

Smokve su voće jedinstvenog i slatkog ukusa, koje poseduje istovremeno i meku i hrskavu teksturu, koja dolazi od njenih sitnih i skrivenih semenki. Smokva raste na drvetu Ficus carica, ali iako se smatra voćem, smokvin plod je zapravo cvet preokrenut iznutra. Cvetovi smokve cvetaju unutar oble kruškolike opne, koja kasnije sazreva u voće koje jedemo. Svaki smokvin cvet iznutra proizvodi jedno seme, koje smokvi daje prepoznatljivu hrskavost.
Plodovi smokve su bogati vlakanima i prirodnim šećerima i dobar su izvor minerala: kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i bakra, kao i antioksidanasa: vitamina A, E i K. Zbog svoje delikatnosti sveže ih treba čuvati u frižideru do dva dana, a prati isključivo pre upotrebe.
Zahvaljujući svom diskretnom i blago slatkom ukusu, smokve su prilagodljive i rado korišćene u raznovrsnim  receptima i neverovatnim kombinacijama sastojaka.

 

Oznake: , , , , , , , ,
Prethodni tekst Sledeći tekst
0 podela